Rolada biszkoptowa z jabłkami

1 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rolada, którą zrobicie w kilka chwil. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, każdy sobie z nią poradzi.

Jest wyjątkowo delikatna i wilgotna a do tego cudownie pachnie jabłkami i cynamonem.

Polecam jako szybki deser do kawy na weekend :)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka

    szczypta soli

    1/2 szkl cukru

    3/4 szkl mąki

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    4 spore jabłka

    2 łyżki cukru

    łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Rolada biszkoptowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. ułożyć na nim plasterki jabłek, posypać cukrem i cynamonem.

    Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Biszkopt wylać na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut.

    Biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika przykryć czystą ściereczką, deską i odwrócić. Jeszcze gorący zwinąć w roladę i odstawić do ostygnięcia.

    Roladę przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować