Rolada z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rolada z jabłkami. Niezawodna, na każdą okazję.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 sztuk jabłek
    6 jajek
    1/2 szklanki cukru
    niepełna szklanka mąki tortowej
    cynamon
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki.(Można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i równomierni ułożyć jabłka, posypać cynamonem.
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, porcjami dodawać cukier. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a na końcu po łyżce przesianej mąki. Ciasto wylać wierzch jabłek i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 20 minut.
    Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika, na drugiej blasze rozłożyć czystą ścierkę i energicznym ruchem odwrócić ciasto, tak żeby jabłka znalazły się na górze. Delikatnie ściągnąć papier do pieczenia a za pomocą ścierki zwinąć w rulon gorącą roladę. Pozostawić do ostygnięcia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować