Rolada z żółtego sera

4.45 (211 ocen)

  • 3 godz.

Ładnie prezentuje się na talerzu, jest smaczną i ciekawą przekąską na przyjęcia różnego rodzaju.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg sera żółtego (w kostce, hermetycznie pakowany)
    0,5 kostki masła
    10-15 dag. serka topionego o smaku śmietankowym
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 mała papryka czerwona
    15 dag. szynki konserwowej w kostce
    szczypiorek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (211 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Przekąski

Rolada z żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu:
    Masło utrzeć z serkiem topionym. Paprykę, jajka i szynkę drobno pokroić i wymieszać z utartym masłem. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Przygotowanie sera:
    Ser włożyć na kilka minut do gorącej wody, nie wyciągając z opakowania. Obracać torebką tak, aby równomiernie zmiękł (pilnować aby się nie rozpuścił). Miękki żółty ser wyjąć z wody i z opakowania. Rozwałkować jak ciasto na makaron, posmarować przygotowaną masą i zawinąć jak roladę. Owinąć folią i włożyć do lodówki, aby zastygło. Zastygniętą roladę kroimy w plastry i podajemy z pieczywem.
    Smacznego!

Porady

Dobra rada: do farszu można zamiast papryki dać np. oliwki zielone bądź ogórka konserwowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować