Ładnie prezentuje się na talerzu, jest smaczną i ciekawą przekąską na przyjęcia różnego rodzaju.
3 godz.
Składniki:
0,5 kg sera żółtego (w kostce, hermetycznie pakowany)
0,5 kostki masła
10-15 dag. serka topionego o smaku śmietankowym
3 jajka ugotowane na twardo
1 mała papryka czerwona
15 dag. szynki konserwowej w kostce
szczypiorek
sól, pieprz
Rolada z żółtego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie farszu:
Masło utrzeć z serkiem topionym. Paprykę, jajka i szynkę drobno pokroić i wymieszać z utartym masłem. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sera:
Ser włożyć na kilka minut do gorącej wody, nie wyciągając z opakowania. Obracać torebką tak, aby równomiernie zmiękł (pilnować aby się nie rozpuścił). Miękki żółty ser wyjąć z wody i z opakowania. Rozwałkować jak ciasto na makaron, posmarować przygotowaną masą i zawinąć jak roladę. Owinąć folią i włożyć do lodówki, aby zastygło. Zastygniętą roladę kroimy w plastry i podajemy z pieczywem.
Smacznego!
Porady
Dobra rada: do farszu można zamiast papryki dać np. oliwki zielone bądź ogórka konserwowego
Komentarze