Języki teściowej z cukinii

  • wyświetlono: 1013 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Smaczna i ładnie wyglądająca przekąska z cukinii i papryki, można również cukinię zastąpić ogórkiem gruntowym. Skąd taka nazwa? To już niech każdy sam sobie dopowie, kto ma teściową to pewnie się domyśli, o prawda ja na moją nie mogę narzekać po tylu latach, ale na początku bywało różnie… Paprykę można dać łagodną, nie musi byś ostra to już opcjonalnie, polecam Wam serdecznie ten przepis.

Zdjęcie do publikacji.
  • 2 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2 słoiki 500 ml

2 średnie cukinie, najlepiej młode – użyłam żółtą i zielona
1 czerwona papryka ostra lub zwykła
1 marchewka
po 2 ząbki czosnku do słoika
po gałązce kopru do każdego słoika
po gałązce pietruszki do każdego słoika
po 4 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika
po 2 kulki ziela angielskiego do słoika

Zalewa:

1 litr wody
1 łyżka soli z małą górką
2 łyżki cukru
50 ml octu spirytusowego do każdego słoika

Sposób przygotowania przepisu:

Języki teściowej z cukinii

  • 1. Obrać marchewkę i zetrzeć w słupki na tarce, podzielić na pół i ułożyć na dnie słoików.
    Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i pietruszki, po 2 ząbki czosnku, po 4 ziarenka pieprzu i po 2 kulki ziela angielskiego.
    Cukinie wymyć i odciąć końcówki – najlepiej użyć młodą cukinię.
    Pokroić na cienkie plastry wzdłuż, najlepiej użyć do tego obieraka do warzyw. Plastry muszą być cienkie, żeby swobodnie się rolowały, bez łamania.
    Paprykę pokroić na słupki, jeśli użyjesz ostrą paprykę uzyskasz prawdziwy efekt “języka teściowej” . A jeśli w domu są dzieci, to lepiej użyj łagodnej papryki.
    Rozłożyć na deseczce plaster cukinii, położyć paseczek papryki na jednym z końców i rolować dość ciasno, następnie układać na dnie słoików.
    Zrobić zalewę, wlać do rondelka wodę, wsypać sól i cukier i zagotować.
    Do każdego słoika wlać po 50 ml octu, następnie zalać gorącą zalewą. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
    Pasteryzować 5 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
    Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.

Porady

Cukinię można zamienić ogórkami gruntowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykaCukiniaprzekąskaimprezaPrzetworyZ różnych stron światana zimęsmaki lataświąteczny stółjęzyki teściowej

Komentarze

Podobne przepisy

ketchup

Dodane przez: Anitka0804

Ketchup z cukinii

Idealny i niezastąpiony ketchup...

Ketchup z cukinii

Dodane przez: bogusia82

Ketchup z cukinii

Robiąc ketchup z cukinii nawet...

sałatka z cukinii

Dodane przez: marta625

Sałatka z cukinii

Sałatka z cukinii i papryki do...

Cukinia z kminkiem

Dodane przez: JustKuchcik

Cukinia z kminkiem

Cukinia krojona na cząstki w zalewie...

sałatka

Dodane przez: bogusia82

Sałatka z cukinii na zimę

Bardzo smaczna sałatka z cukinii,...

Dżem z cukinii

Dodane przez: rzelkazag

Dżem z cukinii

Często o nim słyszałam, ale ciężko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE