Języki teściowej z cukinii

4.38 (225 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczna i ładnie wyglądająca przekąska z cukinii i papryki, można również cukinię zastąpić ogórkiem gruntowym. Skąd taka nazwa? To już niech każdy sam sobie dopowie, kto ma teściową to pewnie się domyśli, o prawda ja na moją nie mogę narzekać po tylu latach, ale na początku bywało różnie… Paprykę można dać łagodną, nie musi byś ostra to już opcjonalnie, polecam Wam serdecznie ten przepis.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 słoiki 500 ml

    2 średnie cukinie, najlepiej młode – użyłam żółtą i zielona
    1 czerwona papryka ostra lub zwykła
    1 marchewka
    po 2 ząbki czosnku do słoika
    po gałązce kopru do każdego słoika
    po gałązce pietruszki do każdego słoika
    po 4 ziarenka pieprzu czarnego do każdego słoika
    po 2 kulki ziela angielskiego do słoika

    Zalewa:

    1 litr wody
    1 łyżka soli z małą górką
    2 łyżki cukru
    50 ml octu spirytusowego do każdego słoika
Wystaw ocenę:

4.38 (225 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przekąski

Języki teściowej z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać marchewkę i zetrzeć w słupki na tarce, podzielić na pół i ułożyć na dnie słoików.
    Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i pietruszki, po 2 ząbki czosnku, po 4 ziarenka pieprzu i po 2 kulki ziela angielskiego.
    Cukinie wymyć i odciąć końcówki – najlepiej użyć młodą cukinię.
    Pokroić na cienkie plastry wzdłuż, najlepiej użyć do tego obieraka do warzyw. Plastry muszą być cienkie, żeby swobodnie się rolowały, bez łamania.
    Paprykę pokroić na słupki, jeśli użyjesz ostrą paprykę uzyskasz prawdziwy efekt “języka teściowej” . A jeśli w domu są dzieci, to lepiej użyj łagodnej papryki.
    Rozłożyć na deseczce plaster cukinii, położyć paseczek papryki na jednym z końców i rolować dość ciasno, następnie układać na dnie słoików.
    Zrobić zalewę, wlać do rondelka wodę, wsypać sól i cukier i zagotować.
    Do każdego słoika wlać po 50 ml octu, następnie zalać gorącą zalewą. Ranty słoików wytrzeć ściereczką, mocno zakręcić.
    Pasteryzować 5 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, następnie wyjąć słoiki na ręcznik, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
    Na drugi dzień słoiki wynieść do piwnicy.

Porady

Cukinię można zamienić ogórkami gruntowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować