Mięsna Rolada z Makaronem

  • wyświetlono: 320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wybierając przepisy na dania główne, bardzo często zastanawiam się jak zrobić coś oryginalnego a zarazem smacznego i do tego jeszcze niedrogiego. Jeśli lubisz makaron z klopsikami, to i to danie przypadnie Ci do gustu, zasmakuje nie tylko Twoim domownikom, ale i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zarówno na ciepło jak i na zimno, szybko znika. Mając w domu małego brzdąca uwierzcie mi, czasem trzeba nieźle się nagimnastykować, żeby go zaskoczyć, ale i żeby był czysty talerz... w tym wypadku plaster rolady został szybko pochłonięty i nawet była dokładka.

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500 g ulubionego mięsa mielonego
100 g makaronu spaghetti
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g masła
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka kurkumy
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do mielonego
1 łyżka majeranku
pęczek pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Mięsna Rolada z Makaronem

  • Rolada.1. Mięso mielone można użyć swoje ulubione,zarówno drobiowe jak i wieprzowe i wieprzowo-wołowe będzie dobre. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu,gdy makaron się gotuje można przygotować mięso.
    Do miski wrzucić mielone,wlać letnie roztopione masło,wbić jajko i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,przemieszać farsz ręką, wsypać kaszkę mannę,mąkę ziemniaczaną,sól i pieprz do smaku, ulubione przyprawy i majeranek.Całość dokładnie wyrobić.
    Gotowy,odlany makaron zostawić na durszlaku i posypać kurkumą,dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
    Bierzemy folię spożywczą i rozkładamy na niej makaron na długość układając nitka na nitce,aż do wykończenia makaronu, następnie mocno zwijamy folię, tak jakbyśmy chcieli zrobić kiełbaskę z makaronu i wrzucamy na 15-20 min.do zamrażalnika.
    Rozkładamy folię aluminiową,na foli rozgniatamy łyżką mięso mielone na prostokąt o długości makaronu,na mięso sypiemy posiekaną natką pietruszki można również dodać swoje ulubione zioła. Na mięsie układamy rozwinięty z folii makaron i delikatnie zwijamy roladę.Robimy taki "cukierek", czyli zwijamy brzegi dość mocno i sztywno, żeby uformować ładną roladę.
    Wrzucamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy w temp.190 C przez 40 min.
    Po upieczeniu ostrożnie odwinąć folię, poczekać aż chwilkę przestygnie i można kroić

Porady

Rolada smakuje na ciepło jak i na zimno.
Sprawdzi się nie tylko na obiad,ale i na świąteczny stół,czy też jako przystawka dla gości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronprzystawkaw kilka chwilroladaWielkanocmielonedla dziecitania kuchnianadzienieimprezaMój niedzielny obiadZ różnych stron świataz piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada mięsna

Dodane przez: Świeca Urszula

Rolada mięsna

Przepis otrzymałam od kuzynki....

Rolada mięsna z suszonymi grzybkami

Dodane przez: joanna30

Rolada mięsna z suszonymi grzybkami

Idealna na uroczysty obiad lub...

Rolada mięsna z pieczarkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Rolada mięsna z pieczarkami

Rolada może być podawana na ciepło,...

image-2195aev

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kolorowa mięsna rolada

Pachnąca lubczykiem i kolendrą...

Jak zrobić rolady mięsne, wołowe lub wieprzowe. How to make beef or pork roulades.

Dodane przez: Mariaszz

Tradycyjne rolady mięsne

Przedstawiamy typowe śląskie danie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE