Mięsna Rolada z Makaronem

  • wyświetlono: 488 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wybierając przepisy na dania główne, bardzo często zastanawiam się jak zrobić coś oryginalnego a zarazem smacznego i do tego jeszcze niedrogiego. Jeśli lubisz makaron z klopsikami, to i to danie przypadnie Ci do gustu, zasmakuje nie tylko Twoim domownikom, ale i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zarówno na ciepło jak i na zimno, szybko znika. Mając w domu małego brzdąca uwierzcie mi, czasem trzeba nieźle się nagimnastykować, żeby go zaskoczyć, ale i żeby był czysty talerz... w tym wypadku plaster rolady został szybko pochłonięty i nawet była dokładka.

Zdjęcie do publikacji.
  • 1 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500 g ulubionego mięsa mielonego
100 g makaronu spaghetti
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g masła
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka kurkumy
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do mielonego
1 łyżka majeranku
pęczek pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Mięsna Rolada z Makaronem

  • Rolada.1. Mięso mielone można użyć swoje ulubione,zarówno drobiowe jak i wieprzowe i wieprzowo-wołowe będzie dobre. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu,gdy makaron się gotuje można przygotować mięso.
    Do miski wrzucić mielone,wlać letnie roztopione masło,wbić jajko i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,przemieszać farsz ręką, wsypać kaszkę mannę,mąkę ziemniaczaną,sól i pieprz do smaku, ulubione przyprawy i majeranek.Całość dokładnie wyrobić.
    Gotowy,odlany makaron zostawić na durszlaku i posypać kurkumą,dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
    Bierzemy folię spożywczą i rozkładamy na niej makaron na długość układając nitka na nitce,aż do wykończenia makaronu, następnie mocno zwijamy folię, tak jakbyśmy chcieli zrobić kiełbaskę z makaronu i wrzucamy na 15-20 min.do zamrażalnika.
    Rozkładamy folię aluminiową,na foli rozgniatamy łyżką mięso mielone na prostokąt o długości makaronu,na mięso sypiemy posiekaną natką pietruszki można również dodać swoje ulubione zioła. Na mięsie układamy rozwinięty z folii makaron i delikatnie zwijamy roladę.Robimy taki "cukierek", czyli zwijamy brzegi dość mocno i sztywno, żeby uformować ładną roladę.
    Wrzucamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy w temp.190 C przez 40 min.
    Po upieczeniu ostrożnie odwinąć folię, poczekać aż chwilkę przestygnie i można kroić

Porady

Rolada smakuje na ciepło jak i na zimno.
Sprawdzi się nie tylko na obiad,ale i na świąteczny stół,czy też jako przystawka dla gości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronprzystawkaw kilka chwilroladaWielkanocmielonedla dziecitania kuchnianadzienieimprezaMój niedzielny obiadZ różnych stron świataz piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Mięsna rolada z cukinią i marchewką

Dodane przez: AnetaJ

Mięsna rolada z cukinią i marchewką

Pyszna, prosta i tania do przygotowania,...

Rolada serowo mięsna

Dodane przez: milenakowalczyk

Rolada serowo-mięsna

Rolada serowo-mięsna jest bardzo...

Rolada mięsna

Dodane przez: Świeca Urszula

Rolada mięsna

Przepis otrzymałam od kuzynki....

Rolada mięsna z suszonymi grzybkami

Dodane przez: joanna30

Rolada mięsna z suszonymi grzybkami

Idealna na uroczysty obiad lub...

Rolada mięsna z pieczarkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Rolada mięsna z pieczarkami

Rolada może być podawana na ciepło,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE