Mięsna Rolada z Makaronem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Wybierając przepisy na dania główne, bardzo często zastanawiam się jak zrobić coś oryginalnego a zarazem smacznego i do tego jeszcze niedrogiego. Jeśli lubisz makaron z klopsikami, to i to danie przypadnie Ci do gustu, zasmakuje nie tylko Twoim domownikom, ale i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zarówno na ciepło jak i na zimno, szybko znika. Mając w domu małego brzdąca uwierzcie mi, czasem trzeba nieźle się nagimnastykować, żeby go zaskoczyć, ale i żeby był czysty talerz... w tym wypadku plaster rolady został szybko pochłonięty i nawet była dokładka.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ulubionego mięsa mielonego
    100 g makaronu spaghetti
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 g masła
    1 jajko
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka kurkumy
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    ulubione przyprawy do mielonego
    1 łyżka majeranku
    pęczek pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Przystawki

Mięsna rolada z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada. 1. Mięso mielone można użyć swoje ulubione,zarówno drobiowe jak i wieprzowe i wieprzowo-wołowe będzie dobre. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu,gdy makaron się gotuje można przygotować mięso.
    Do miski wrzucić mielone,wlać letnie roztopione masło,wbić jajko i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,przemieszać farsz ręką, wsypać kaszkę mannę,mąkę ziemniaczaną,sól i pieprz do smaku, ulubione przyprawy i majeranek.Całość dokładnie wyrobić.
    Gotowy,odlany makaron zostawić na durszlaku i posypać kurkumą,dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
    Bierzemy folię spożywczą i rozkładamy na niej makaron na długość układając nitka na nitce,aż do wykończenia makaronu, następnie mocno zwijamy folię, tak jakbyśmy chcieli zrobić kiełbaskę z makaronu i wrzucamy na 15-20 min.do zamrażalnika.
    Rozkładamy folię aluminiową,na foli rozgniatamy łyżką mięso mielone na prostokąt o długości makaronu,na mięso sypiemy posiekaną natką pietruszki można również dodać swoje ulubione zioła. Na mięsie układamy rozwinięty z folii makaron i delikatnie zwijamy roladę.Robimy taki "cukierek", czyli zwijamy brzegi dość mocno i sztywno, żeby uformować ładną roladę.
    Wrzucamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy w temp.190 C przez 40 min.
    Po upieczeniu ostrożnie odwinąć folię, poczekać aż chwilkę przestygnie i można kroić

Porady

Rolada smakuje na ciepło jak i na zimno. Sprawdzi się nie tylko na obiad,ale i na świąteczny stół,czy też jako przystawka dla gości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso mielone Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować