Rolada warzywna z indykiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo lubimy takie rolady- można zajadać solo, lub zamiast wędliny na kanapkach.

Tu dodatkowo jest dużo zieleniny, która nie będzie przeszkadzać dzieciom, ale podkręca mocno smak.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    700g cukinii

    5 jaj

    2-3 łyżki mąki

    100g sera żółtego

    2-3 łyżki posiekanego koperku

    szczypta soli

    1/2 płaskiej łyzeczki pieprzu ziołowego


    Farsz

    400g mielonego filetu z indyka

    200g sera żółtego

    1 cebula

    pół łyzeczki przyprawy do indyka

    zielenina- koperek,natka pietruszki, kilka listków lubczyku

    sól i pieprz do smaku

    Olej do przesmażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przekąski

Rolada warzywna z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Zaczynam od ciasta.

    Cukinię ścieram na dużych oczkach, lekko sole i przekładam na durszlak

    Przygotowuję dużą blachę piekarnikową i wykładam ją papierem do pieczenia
    Koperek drobno siekam,ser ścieram na drobnych oczkach.

    Ubijam jajka na puszysto, dodaje odciśniętą cukinię i resztę składników- mieszam i wylewam na blachę.
  • nakałdanie farszu 2. Ciasto podpiekam około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni- jajka mają się ściąć, ale ciągle być elastyczne

    W tym czasie przesmażam cebulę na rumiano, dodaję mięsa i przesmażam tak, żeby się ścięło, ale nie wysuszyło.Odstawiam na bok.

    Do farszu dodaję zieleninę i przyprawy- dokładnie mieszam.

    Farsz rozkładam na podpieczony dół, ale tak by jeden bok został bez farszu.

    Na górę rozsypuję ser- ten dla odmiany na całej blaszce- sklei ładnie roladę w całość.
  • zwijanie rolady 3. Trzymając za jeden bok zwijam bardzo ciasno roladę.
    Całość zawijam w papier i wkładam ponownie do piekarnika na 15 minut ( temperatura 180stopni) Upieczoną studzę w papierze, potem wkładam do lodówki na 12 godzin minimum

Porady

blachę lekko smaruję łyżką oleju i wykładam papier- dzięki temu nie będzie się przesuwać, teraz smaruję papier, bo łatwiej odchodzi upieczony blat, ale nie jest to konieczne. Najłatwiej zwinąć roladę przy pomocy drugiej osoby- jedna podnosi papier, druga oddziela ciasto od papieru i zwija.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować