Prosty torcik czekoladowy bezglutenowy z chałwą i truskawkami

  • wyświetlono: 67 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szkoda, ze świeże truskawki mamy tak krótko- moja nadzieja jeszcze w tych całorocznych odmianach:) Ciasto to można również przygotować z malinami

reanja
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki: Tortownica 27 cm
Biszkopt czekoladowy
6 jaj M
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego kakao
50g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju


Masa budyniowa:
250 ml mleka
2 żółtka

1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru pudru

100g chałwy waniliowej
200 g masła


Warstwa truskawkowa

500g truskawek

1 galaretka truskawkowa

1 łyżka octu malinowego


Polewa czekoladowa:

125g kostki masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
3-4 łyżki kakao



Dodatkowo 1/2 szklanki herbaty, lub wody z sokiem cytrynowym

kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Prosty torcik czekoladowy bezglutenowy z chałwą i truskawkami

  • ciasto czekoladowe bezglutenowe1. Ciasto przygotowuję jak typowy biszkopt.
    Przesiewam mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao- kilkakrotnie, tak żeby wszystko się dobrze połączyło.
    Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli.
    Do ubitych białek stopniowo dodaję cukier, potem żółtka.
    Na końcu dodaję mieszaninę mąki i kakao, olej- delikatnie mieszam szpatułką.
    Przelewam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut ( do suchego patyczka)
    Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.

    Ciasto ponczuje herbatą lub sokiem
  • masa chałowa2. Mąkę ziemniaczaną mieszam z cukrem i rozpuszczam w 1/2 szklanki mleka.
    Resztę mleka zagotowuje i wlewam mieszaninę budyniową i gotuje, aż masa zgęstnieje- studzę.
    Masło ucieram na puszysto i dodaje po łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodaję rozkruszona chałwę. Masę dokładnie mieszam i wykładam na dolny blat ciasta.
  • warstwa truskawkowa3. Warstwa truskawkowa:
    Galaretkę rozpuszczam w pół litra wrzątku- odstawiam do studzenia.
    Truskawki myję, usuwam szypułki i kroję w plasterki. Gdy galaretka zaczyna lekko tężeć łączę z owocami, dodaje ocet malinowy i wykładam na masę.
    Truskawki od razu przykrywam drugim blatem ciasta
    Ciasto wkładam do lodówki na 2 godziny
    Polewa
    Masło rozpuszczam w rondelku, dodaje resztę składników i nie przerywając mieszania gotuję przez 5 minut. Lekko studzę i wylewam na ciasto, układam truskawki i wkładam ponownie do lodówki.

Porady

Ocet malinowy świetnie podkręca smak truskawek, ale można go zastąpić jabłkowym

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkimasa budyniowamasa chałwowabezglutenowebiszkopt bezglutenowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik morelowy z truskawkami i agrestową pianką

Dodane przez: sylviia90

Prosty sernik morelowy z truskawkami i agrestową...

Sernik na zimno na ciasteczkowym...

Prosty tort śmietankowy z truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Prosty tort śmietankowy z truskawkami

Najprostszy tort z bitą śmietaną...

Torcik budyniowy z truskawkami i galaretką

Dodane przez: beciiaaa

Torcik budyniowy z truskawkami i galaretką

Córeczka zapytała mnie ostatnio...

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Dodane przez: Natalia Ruta

Torcik czekoladowy z truskawkami

Tarta czekoladowa z truskawkami

gotowe

Dodane przez: ziutula

torcik waniliowy z ananasem i truskawką

torcik jest lekki, wilgotny, aromatyczny,...

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i truskawkami

Przepis znaleziony na blogu mouth...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE