Cepelinka czyli ciasto bardzo cukiniowe

wyświetlono: 1713 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Przepis powstał żeby wykorzystać dużą ilość (zalegającą po wyjeździe) cukinii. Do tej pory oba przepisy przygotowywałam oddzielnie, teraz jednak połączyłam w całość i wyszło pysznie:)

W niektórych rejonach Polski cepelinem nazywają żółtą cukinię:)

Uwielbiam takie przepisy - takie, czyli "zgadnij kotku, co mam w środku"- u mnie nikt nie zgadł, ciekawe jak będzie u Was

opublikowany: 30.08.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    450 g oczyszczonej cukinii ( bez skóry)

    3 szklanki mąki

    sok + skórka z cytryny

    4 jaja M

    3/4 szklanki oleju

    1 szklanka cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 płaska łyżeczka sody

    szczypta soli


    Masa:

    500g żółtej cukinii (młodej, nie obranej)

    1/2 szklanki wody

    2 łyżki cukru

    sok z cytryny

    2 galaretki cytrynowe



    II Masa

    0,5 l śmietany kremówki

    2 łyzeczki żelatyny

    2 -3 łyżki cukru pudru


    poncz:

    1/2 szklanki wody z odrobiną soku z cytryny

    1-2 łyzeczki cukru

    Dodatkowo

    kilka kostek białej czekolady
Ocena:

(średnia 4.5 z 194 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Cepelinka czyli ciasto bardzo cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cepelinka czyli ciasto bardzo cukiniowe- ciasto 1. Ciasto:

    Cukinię ścieram na dużych oczkach, solę i dokładnie mieszam- przekładam na durszlak i mocno odciskam z soku. W między czasie ubijam jajka z cukrem, tak długo aż cukier się rozpuści, a jajka podwoją swoją objętość. Nie przerywając ubijania wlewam olej. Wyłączam robot i dalej pracuję już ręcznie. Do masy dodaję cukinię, mąkę przesianą z proszkiem i sodą , mieszam szpatułką do połączenia się w jednolitą masę.

    Ciasto przelewam do blaszki 36x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

    Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.
  • Cepelinka czyli ciasto bardzo cukiniowe- masa cukiniowa 2. Cukinie na masę myję i kroję w kostkę (im mniejsza tym szybciej się ugotuję) przekładam do garnka i wlewam wodę, dodaję skórkę z cytryny i sok- gotuję około 15 minut

    Przekładam do miksera i bardzo dokładnie miksuje na mus.

    Mus odmierzam, powinno być około 1 litra, jeżeli jest mniej dolewamy wodę.

    Przekładam ponownie do garnka, dodaję cukier i zagotowuję. W gorącym musie rozpuszczam obie galaretki. Masę studzę i zimną, lekko już tężejąca wylewam na dolny blat. Od razu przykrywam drugim blatem i odstawiam do lodówki. Górny blat ciasta ponczuję.
  • Cepelinka czyli ciasto bardzo cukiniowe- skałdanie ciasta 3. Śmietanę ubijam z cukrem na sztywno.

    Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam do napęcznienia, potem podgrzewam do rozpuszczenia. Do żelatyny dodaję 3 łyżki śmietany- dokładnie mieszam i całość mieszam z resztą śmietany. Przygotowaną masę przekładam na ciasto i posypuje startą białą czekoladą

Porady

Młodą cukinię nie trzeba obierać, ale starszą już tak . Pozbywam sie również gniazda nasiennego.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE