Cepelinka czyli ciasto bardzo cukiniowe

  • wyświetlono: 1290 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Przepis powstał żeby wykorzystać dużą ilość (zalegającą po wyjeździe) cukinii. Do tej pory oba przepisy przygotowywałam oddzielnie, teraz jednak połączyłam w całość i wyszło pysznie:) W niektórych rejonach Polski cepelinem nazywają żółtą cukinię:) Uwielbiam takie przepisy - takie, czyli "zgadnij kotku, co mam w środku"- u mnie nikt nie zgadł, ciekawe jak będzie u Was

reanja
  • 15 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:

450 g oczyszczonej cukinii ( bez skóry)

3 szklanki mąki

sok + skórka z cytryny

4 jaja M

3/4 szklanki oleju

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

szczypta soli


Masa:

500g żółtej cukinii (młodej, nie obranej)

1/2 szklanki wody

2 łyżki cukru

sok z cytryny

2 galaretki cytrynowe



II Masa

0,5 l śmietany kremówki

2 łyzeczki żelatyny

2 -3 łyżki cukru pudru


poncz:

1/2 szklanki wody z odrobiną soku z cytryny

1-2 łyzeczki cukru

Dodatkowo

kilka kostek białej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Cepelinka czyli ciasto bardzo cukiniowe

  • Cepelinka czyli ciasto bardzo cukiniowe- ciasto1. Ciasto:

    Cukinię ścieram na dużych oczkach, solę i dokładnie mieszam- przekładam na durszlak i mocno odciskam z soku. W między czasie ubijam jajka z cukrem, tak długo aż cukier się rozpuści, a jajka podwoją swoją objętość. Nie przerywając ubijania wlewam olej. Wyłączam robot i dalej pracuję już ręcznie. Do masy dodaję cukinię, mąkę przesianą z proszkiem i sodą , mieszam szpatułką do połączenia się w jednolitą masę.

    Ciasto przelewam do blaszki 36x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 175 stopni przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

    Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.
  • Cepelinka czyli ciasto bardzo cukiniowe- masa cukiniowa2. Cukinie na masę myję i kroję w kostkę (im mniejsza tym szybciej się ugotuję) przekładam do garnka i wlewam wodę, dodaję skórkę z cytryny i sok- gotuję około 15 minut

    Przekładam do miksera i bardzo dokładnie miksuje na mus.

    Mus odmierzam, powinno być około 1 litra, jeżeli jest mniej dolewamy wodę.

    Przekładam ponownie do garnka, dodaję cukier i zagotowuję. W gorącym musie rozpuszczam obie galaretki. Masę studzę i zimną, lekko już tężejąca wylewam na dolny blat. Od razu przykrywam drugim blatem i odstawiam do lodówki. Górny blat ciasta ponczuję.
  • Cepelinka czyli ciasto bardzo cukiniowe- skałdanie ciasta3. Śmietanę ubijam z cukrem na sztywno.

    Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody i odstawiam do napęcznienia, potem podgrzewam do rozpuszczenia. Do żelatyny dodaję 3 łyżki śmietany- dokładnie mieszam i całość mieszam z resztą śmietany. Przygotowaną masę przekładam na ciasto i posypuje startą białą czekoladą

Porady

Młodą cukinię nie trzeba obierać, ale starszą już tak . Pozbywam sie również gniazda nasiennego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Cukiniaciasto z cukiniigalaretka z cukinii

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto bardzo czekoladowe z gruszkami

Dodane przez: agniechaaaxd

Ciasto bardzo czekoladowe z gruszkami

Pyszne, mocno czekoladowe i bardzo...

Cukiniowe  ciasto czekoladowe

Dodane przez: Jaga85

Cukiniowe ciasto czekoladowe

To typ ciasta, które zawsze wychodzi...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Bardzo kruche ciasto z serem i marmoladą

To ciasto najlepiej posmakuje osobom...

Ciasto cukiniowe z czekoladą

Dodane przez: juchab

Ciasto cukiniowe z czekoladą

Bardzo podzielne ciasto, miękkie,...

Bardzo delikatne ciasto czekoladowe

Dodane przez: dulcza2000

Bardzo delikatne ciasto czekoladowe

Ciasto jest bardzo delikatne i...

image-0b3u9l9

Dodane przez: marzencia117

Mega kakaowe ciasto cukiniowe

Te ciasto smakuje podobnie jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE