Musztara ogórkowa z nasturcją

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Może musztarda to za dużo powiedziane, ale jest to przepis na świetne smarowidło do wędliny.
Teraz gdy sezon ogórkowy się już kończy i coraz więcej widać już te duże, przerośnięte to najwyższy czas na przygotowanie właśnie musztardy ogórkowej, może z tego przepis?:)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg dużych, przerośniętych ogórków

    450 g cebuli

    250 g jabłek

    20g gorczycy

    1/3 szklanka octu

    1/2 szklanki cukru ( może być trzcinowy)

    2 płaskie łyżeczki soli

    6-8 nasion ( świeżych) nasturcji

    listki z 2-3 gałązek tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Musy Dodatki

Musztara ogórkowa z nasturcją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Musztara ogórkowa z nasturcją-zalewa 1. Ogórki obieram i ścieram na dużych oczkach. Dodaję do nich sól, dokładnie mieszam i przekładam na durszlak-

    Uwaga- wody nie wylewamy!

    Odstawiam na minimum godzinę.

    Cebulę obieram i drobno kroję w kosteczkę.

    Po godzinie odmierzam 3/4 szklanki wody z ogórków dodaję ocet, gorczycę, cukier i nasturcję i gotuję około 10 minut.
  • Musztara ogórkowa z nasturcją 2. Przygotowaną zalewę mieszam z ogórkami, dodaję starte jabłko, cebulę i tymianek i gotuję przez kolejne 10-15 minut, aż masa widocznie zgęstnieje. Całość miksuję mniej lub bardziej na gładko, ale to zależy już od Was:)

    Zagotowuję ponownie i gorące wkładam do wyparzonych słoiczków.

    Jeżeli chcecie przechowywać ją dłużnej to trzeba pasteryzować przez 10 minut.

Porady

Resztę wody z ogórków wypijam, na ten upał idealny napój

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować