Zupa warzywna z indykiem

  • wyświetlono: 516 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Zupa z pieczarek, cukinii, marchewki, pora i pomidorów z dodatkiem kawałeczków mięsa z piersi indyka - prawdziwy festiwal smaków. Gęsta, aromatyczna, doskonała na jednodaniowy jesienny obiad lub ciepłą kolację.

portret
  • 6 porcje
  • 60min

Składniki

400 g mięsa z piersi indyka
400 g pieczarek
2 marchewki (ok. 200 g)
kawałek pora (ok. 70 g)
1 cukinia (ok. 350 g)
3 pomidory (ok. 350 g)
100 g serka topionego kremowego
3 łyżki masła klarowanego
2 male listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka wegety natur (można pominąć)
3 gałązki świeżego tymianku
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa warzywna z indykiem

  • 1. Marchewki obieramy, pora oczyszczamy z zewnętrznych liści. Pieczarki, marchewki, pora, cukinię i pomidory oraz mięso płuczemy i osuszamy. Pieczarki kroimy w grubsze półplasterki, marchewki w plasterki, pora i cukinię w ćwierćplasterki, a mięso w niedużą kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wkładamy pokrojone pieczarki i smażymy do odparowania płynu i lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka. Do pozostałego na patelni masła dokładamy jeszcze 1 łyżkę, rozgrzewamy i obsmażamy mięso do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka z pieczarkami. Na pozostały tłuszcz wykładamy pora i marchewkę i dusimy pod przykryciem, aż por zacznie się rumienić. Pora i marchewkę przekładamy do garnka.
  • 3. Do garnka wkładamy listki laurowe i ziele angielskie, dodajemy wegetę, zalewamy 5 szklankami wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Wkładamy cukinię, pomidory i gałązki tymianku, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 10 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony, mieszamy aż serek rozpuści się w zupie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyjmujemy gałązki tymianku.
  • 4. Porcje zupy można udekorować świeżymi gałązkami tymianku lub posypać listkami tymianku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiCukiniakolacjaobiadsycąca zupajesienna zupasyta zupazupa z warzyw i mięsamieso z piersi indyka

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa warzywna z kurczakiem

Dodane przez: natalieb88

Zupa warzywna z kurczakiem

Szybka, prosta i pożywna :)

Zupa warzywna z kurczakiem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Zupa warzywna z kurczakiem

Pyszna i pożywna zupa.

Zupa warzywna z klopsikami

Dodane przez: RedakcjaPP

Zupa warzywna z klopsikami

Gotowaniem zajmuję się na co dzień....

Zupa pieczarkowo - warzywna z kiełbaskami

Dodane przez: Futka

Zupa pieczarkowo - warzywna z kiełbaskami

Propozycja na pożywną, aromatyczną...

Zupa z udźca indyka

Dodane przez: Anyzkowo

Zupa z udźca indyka

Pyszna i sycąca

zupa warzywna

Dodane przez: Kasja1986

Zupa warzywna z curry

Lekka smaczna zupa warzywna

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE