Zupa warzywna z indykiem

5 (199 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Zupa z pieczarek, cukinii, marchewki, pora i pomidorów z dodatkiem kawałeczków mięsa z piersi indyka - prawdziwy festiwal smaków. Gęsta, aromatyczna, doskonała na jednodaniowy jesienny obiad lub ciepłą kolację.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 400 g mięsa z piersi indyka
    400 g pieczarek
    2 marchewki (ok. 200 g)
    kawałek pora (ok. 70 g)
    1 cukinia (ok. 350 g)
    3 pomidory (ok. 350 g)
    100 g serka topionego kremowego
    3 łyżki masła klarowanego
    2 male listki laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżeczka wegety natur (można pominąć)
    3 gałązki świeżego tymianku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, pora oczyszczamy z zewnętrznych liści. Pieczarki, marchewki, pora, cukinię i pomidory oraz mięso płuczemy i osuszamy. Pieczarki kroimy w grubsze półplasterki, marchewki w plasterki, pora i cukinię w ćwierćplasterki, a mięso w niedużą kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, wkładamy pokrojone pieczarki i smażymy do odparowania płynu i lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka. Do pozostałego na patelni masła dokładamy jeszcze 1 łyżkę, rozgrzewamy i obsmażamy mięso do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do garnka z pieczarkami. Na pozostały tłuszcz wykładamy pora i marchewkę i dusimy pod przykryciem, aż por zacznie się rumienić. Pora i marchewkę przekładamy do garnka.
  • 3. Do garnka wkładamy listki laurowe i ziele angielskie, dodajemy wegetę, zalewamy 5 szklankami wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Wkładamy cukinię, pomidory i gałązki tymianku, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 10 minut. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony, mieszamy aż serek rozpuści się w zupie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyjmujemy gałązki tymianku.
  • 4. Porcje zupy można udekorować świeżymi gałązkami tymianku lub posypać listkami tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować