Rolada warzywna

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Roladę ziemniaczaną robię z różnymi farszami. Dziś proponuję z farszem warzywnym.

Składniki:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    sól

    Farsz:
    150 g marchewki
    1 pietruszka
    90 g zielonego groszku
    biała część pora
    80 g brukselki
    80 g brokuła
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
    pieprz ziołowy
    sól
    olej do smażenia

    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki 1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść i wymieszać z przyprawą, solą, mąką i jajkiem.
  • Warzywa 2. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w półplasterki. Brokuł, groszek i brukselkę osobno obgotować w osolonej wodzie i na sitku schłodzić zimną wodą.
  • Warzywa na patelni 3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić pora, dodać marchewkę z pietruszką, posolić i podsmażyć. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, musztardę i pozostałe warzywa. Doprawić pieprzem ziołowym i w miarę potrzeby solą.
  • Ziemniaki 4. Na stole położyć prostokąt folii spożywczej i natłuścić olejem. Ziemniaki wyłożyć na folię formując prostokąt.
  • Ziemniaki i farsz 5. Na wierzch wyłożyć farsz.
  • Zwijanie rolady 6. Pomagając sobie folią, zwinąć roladę.
  • Rolada warzywna 7. Gotową roladę przenieść z folią i zsunąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Rolada gotowa 8. Piec 30 minut w temperaturze 195 stopni, do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować