Roladę ziemniaczaną robię z różnymi farszami. Dziś proponuję z farszem warzywnym.
Składniki:
600 g ugotowanych ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
sól
Farsz:
150 g marchewki
1 pietruszka
90 g zielonego groszku
biała część pora
80 g brukselki
80 g brokuła
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
pieprz ziołowy
sól
olej do smażenia
Rolada warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść i wymieszać z przyprawą, solą, mąką i jajkiem.
2.Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w półplasterki. Brokuł, groszek i brukselkę osobno obgotować w osolonej wodzie i na sitku schłodzić zimną wodą.
3.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić pora, dodać marchewkę z pietruszką, posolić i podsmażyć. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, musztardę i pozostałe warzywa. Doprawić pieprzem ziołowym i w miarę potrzeby solą.
4.Na stole położyć prostokąt folii spożywczej i natłuścić olejem. Ziemniaki wyłożyć na folię formując prostokąt.
5.Na wierzch wyłożyć farsz.
6.Pomagając sobie folią, zwinąć roladę.
7.Gotową roladę przenieść z folią i zsunąć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
8.Piec 30 minut w temperaturze 195 stopni, do zrumienienia.
Komentarze