Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym

4.47 (154 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym, to kolejna propozycja na letni posiłek.

Możemy wziąć ze sobą do pracy, czy zjeść na szybki obiad bądź kolację.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki suchego ryżu

    1/2 pęczka koperku

    3-4 ogórki gruntowe

    250 g delikatnej wędliny ( konserwowa)

    3 łyżki majonezu

    2-3 łyżki koperku

    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z ryżem

Sałatka ryżowa z ogórkiem świeżym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ryż gotuję na sypko, tzn gotuje 10 minut w lekko osolonej wodzie, potem odcedzam i wkładam do kocyka na godzinę i studzę.
  • Przygotowanie 2. Ogórki obieram, jeżeli mają duże gniazda nasienne, to się ich pozbywam i kroję w drobną kostkę, tak samo jak wędlinę.

    Koperek drobno kroję. Wszystkie składniki łączę, dodaję ,majonez i jogurt, doprawiam solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem schładzam przez minimum 2 godziny.

    Smacznego

Porady

Ryż najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować