Rolada ślimak

3.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zauważyłam, że moje dzieci lubią ciasta i ciastka przedstawiające jakieś postaci. Przepis na roladę - ślimaka zaczerpnęłam z Niemiec, gdzie popularne obecnie jest ozdabianie deserów wesołymi minkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rolada czekoladowa:
    - 6 jajek;
    - 1 szkl. cukru;
    - 1 szkl. mąki;
    - 1.op cukru waniliowego;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1 łyżka kakao.

    Krem:
    - 250g serka mascarpone;
    - 1 puszka mleczka kokosowego 82%;
    - 4 łyżki cukru pudru;
    - 200g śmietanki 36%.

    ORAZ:
    - mini pianki w czekoladzie (8szt.);
    - pianki "mini marshmallows";
    - pisaki cukrowe: biały i krówkowy.
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Rolada ślimak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleczko kokosowe chłodzimy w lodówce 24 godziny.
  • 2. Ciasto
    Jajka miksujemy z cukrami aż powstanie gęsta masa, podobna do kogla-mogla. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Masę wylewamy na płaską blachę (u mnie rozm. 44x37cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15 - 20 minut w 180 stopniach. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę kuchenną, zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy w tej formie do całkowitego wystudzenia ciasta.
  • 3. Krem
    Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce serka mascarpone. Gdy składniki się połączą, dodajemy gęstą - stałą część mleczka kokosowego z puszki. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki utworzą gęsty krem (ok 1 minuty).
  • 4. Ciasto ostrożnie rozwijamy, układamy na płaskiej powierzchni bez ściereczki. Na ciasto wykładamy krem i równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto z powrotem zawijamy, zostawiając 5 cm płaskiego ciasta.
  • ślimak 5. Pianki marshmallow moczymy z jednej strony w rzadkiej części mleczka kokosowego i "przyklejamy" na wierzchu pianek w taki sposób, by wyglądały na czułki ślimaka. Cukrowymi pisakami malujemy oczy i buzie. Gotowe pianki ustawiamy na rozwiniętej części ciasta. Całość chłodzimy min. 1 godzinę.

Porady

1. Nie czekamy z zawijaniem ciasta ze ściereczką, aż rolada wystygnie - ciasto musi być zawinięte na gorąco, dzięki czemu nie będzie pękać później przy powtórnym zawijaniu z kremem. 2. Nie potrząsamy puszką mleczka kokosowego przed użyciem! Do masy potrzebujemy tylko gęstej części mleczka! 3. Do kremu możemy dodać wiórki kokosowe (2 łyżki). 4. Czerwony pisak będzie niewidoczny na ciemnej czekoladzie pianki, dlatego wybieramy kolory białe lub jasno-brązowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pianki marshmallow Mleko kokosowe Kokos Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować