Ślimak

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji. Można podawać jako ciasto lub po nałożeniu na wierzch masy i udekorowaniu- jako tort. Jest pyszny, owocowy i rewelacyjnie się prezentuje.

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • CIASTO::
    - jaj: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 25 dekagramów
    - woda: 6 łyżek
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    MASA::
    - masło: 250 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - mleko: 3 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    CIASTO NA ROLADY::
    - jajka: 6 sztuk
    - woda: 6 łyżek
    - cukier: 6 łyżek
    - mąka: 6 łyżek
    MASA DO ROLAD::
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - masło: 250 gramów
    - galaretka czerwona: 1 opakowanie
    - galaretka pomarańczowa: 1 opakowanie
    - brzoskwinie z puszki: 1 puszka
    - ananasy z puszki: 1 puszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Ślimak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ślimak jako tort 1. Ciasto:
    Zrobić biszkopt z 6 jaj. Piec w temp 180'C. Wystudzić i przekroić dwie części.
    Masa:
    Kostkę masła utrzeć. Z pozostałych składników ugotować budyń. Wystudzić i dodawać do utartego masła.
    Ciasto na rolady:
    ze składników zrobić ciasto jak na biszkopt, podzielić na dwie części i upiec 2 rolady w temp. 180'C przez ok 30 min. gorące wyjąć na ściereczkę i zwinąć.
    Masa do rolad:
    Jajka ubić na parze z cukrem pudrem. Utrzeć masło i dodać ubite jajka. Czerwoną galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu.

    Na blaszkę wyłożyć połowę przekrojonego biszkoptu i nałożyć równo połowę masy. Położyć drugą część biszkoptu, naponczować i wyłożyć poz,ostała masę.
    Rolady rozwinąć, nałożyć równomiernie masę na oba ciasta. Galaretkę pokroić w paski i układać na roladach wzdłuż jednego boku i zrolować. Rolady ułożyć na bokach przełożonego biszkoptu. Po między rolady ułożyć pokrojone brzoskwinie i ananasy i zalać galaretką pomarańczową. Udekorować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować