Dawno temu ciasto to robiła moja Mama. Później przepis poszedł w zapomnienie, zawieruszył się gdzieś w stercie przepisów. Znalazłam go niedawno i zrobiłam na urodziny Męża.
30 min
Składniki:
Jedna roladka długości ok 35 cm.
Ciasto herbatnikowe:
1,5 opakowania herbatników zwykłych (200g jedno opakowanie)
3 łyżek kakao
125 ml mleka
65 g masła (1/4 kostki) lub margaryny
Masa kokosowa:
80g kokosu
70 ml mleka
75 g cukru pudru
75 g masła lub margaryny
pół kieliszka spirytusu lub kieliszek wódki
Ślimak kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć najlepiej w mikserze wraz z dodatkiem kakaa. Dodać roztopione masło i gorącą mleko. Wymieszać. Rozwałkować na prostokąt wielkości ok 30cm x 20cm. - najlepiej przez folię spożywczą. Z jednej strony posypać obficie kokosem i tą stroną położyć do spodu.
2.Kokos zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po łyżce kokosu cały czas mieszając. Na koniec dodać spirytus lub wódkę.
3.Na rozwałkowane ciasto herbatnikowe nałożyć masę kokosową. Zwijać w roladę przez folię, dobrze dociskając do środka. Zawiniętą w folię odłożyć do lodówki, gdzie szybciej stwardnieje.
Komentarze