Ślimak kokosowy

5 (140 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Dawno temu ciasto to robiła moja Mama. Później przepis poszedł w zapomnienie, zawieruszył się gdzieś w stercie przepisów. Znalazłam go niedawno i zrobiłam na urodziny Męża.

  • 30 min

Składniki:

  • Jedna roladka długości ok 35 cm.

    Ciasto herbatnikowe:
    1,5 opakowania herbatników zwykłych (200g jedno opakowanie)
    3 łyżek kakao
    125 ml mleka
    65 g masła (1/4 kostki) lub margaryny

    Masa kokosowa:
    80g kokosu
    70 ml mleka
    75 g cukru pudru
    75 g masła lub margaryny
    pół kieliszka spirytusu lub kieliszek wódki

    pół opakowania kokosu
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Rolada Desery Ślimaki

Ślimak kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć najlepiej w mikserze wraz z dodatkiem kakaa. Dodać roztopione masło i gorącą mleko. Wymieszać. Rozwałkować na prostokąt wielkości ok 30cm x 20cm. - najlepiej przez folię spożywczą. Z jednej strony posypać obficie kokosem i tą stroną położyć do spodu.
  • 2. Kokos zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodawać po łyżce kokosu cały czas mieszając. Na koniec dodać spirytus lub wódkę.
  • 3. Na rozwałkowane ciasto herbatnikowe nałożyć masę kokosową. Zwijać w roladę przez folię, dobrze dociskając do środka. Zawiniętą w folię odłożyć do lodówki, gdzie szybciej stwardnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować