Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietankowym

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wystarczy kilka podstawowych składników i mamy smaczny sezonowy deser. Owoce można dowolnie wymieniać, dzięki temu zawsze mamy coś nowego.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka
    70 g cukru
    100 g mąki tortowej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    KREM:
    200 g śmietanki 36% (zimnej)
    2 łyżki cukru pudru
    1 szklanka drobno pokrojonych truskawek

    DEKORACJA:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubić do momentu, aż masa potroi objętość. Partiami dodać suche składniki przesiane przez sito i wymieszać ręcznie do połączenia.
  • 2. Ciasto przelać na blaszkę 30x35cm. Piec w 180 st. góra-dół około 15 minut. Po upieczeniu od razu wyłożyć na ręcznik i zawinąć wzdłuż krótszego boku. Zostawić do wystudzenia.
  • 3. Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno.
  • 4. Wystudzoną roladę rozwinąć, posmarować kremem od środka, zostawić z każdej strony po 1-2cm wolnego miejsca, na krem nałożyć pokrojone na kawałki truskawki i zawinąć roladę. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.09 (232 ocen)

Opublikowany w Magazynie
rolada z jabłkami

3.73 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Rolada biszkoptowa z truskawkami

To może cię zainteresować