Rolada biszkoptowa z truskawkami

3.73 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Prosto, pysznie, truskawkowo! Mniam!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 7 jajek rozmiar L
    7 płaskich łyżek cukru
    7 płaskich łyżek mąki pszennej (u mnie typ 500)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju.
    .
    Krem:
    200g śmietany 30%
    250g mascarpone
    Cukier puder- opcjonalnie
    .
    Dodatkowo: dżem
    .
    Dekoracja
    100g czekolady deserowej
    Ok 100ml śmietanki 30%
    Owoce, pralinki
Wystaw ocenę:

3.73 (11 ocen)

Rolada biszkoptowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Po kolei wbijamy żółtka cały czas miksując- do uzyskania puszystej masy.
    Zmniejszamy obroty, cienkim strumieniem wlewamy olej, chwilę miksujemy.
    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką.
  • 2. Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Pozostawiamy na 10min w uchylonym piekarniku następnie wyjmujemy i ciasno rolujemy (razem z papierem). Pozostawiamy do wystudzenia.
  • 3. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy, dodajemy łyżkami mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach. Do gładkiego kremu dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy.
  • 4. Roladę rozwijamy, odklejamy od papieru. Smarujemy dżemem. Wykładamy krem. Zwijamy. Przed podaniem dekorujemy :)

Porady

Ważne by roladę zwinąć na ciepło- Biszkopt jest wtedy plastyczny i się nie zlamie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Mascarpone Bita śmietana Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować