Rolada biszkoptowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Po kolei wbijamy żółtka cały czas miksując- do uzyskania puszystej masy.
Zmniejszamy obroty, cienkim strumieniem wlewamy olej, chwilę miksujemy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy szpatułką.
2.Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni termoobieg. Pozostawiamy na 10min w uchylonym piekarniku następnie wyjmujemy i ciasno rolujemy (razem z papierem). Pozostawiamy do wystudzenia.
3.Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy, dodajemy łyżkami mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach. Do gładkiego kremu dodajemy pokrojone truskawki. Mieszamy.
4.Roladę rozwijamy, odklejamy od papieru. Smarujemy dżemem. Wykładamy krem. Zwijamy. Przed podaniem dekorujemy :)
Porady
Ważne by roladę zwinąć na ciepło- Biszkopt jest wtedy plastyczny i się nie zlamie
Komentarze