Rolada biszkoptowa z orzeźwiającym kremem śmietanowym i truskawkami

  • wyświetlono: 913 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pulchne, delikatne ciasto biszkoptowe z orzeźwiającym kremem śmietankowym z dodatkiem świeżych, ulubionych owoców. Wbrew pozorom to prosty i dość szybki w przygotowaniu deser, a jedynym minusem jest czas oczekiwania, aż całość się porządnie schłodzi. Wspaniale będzie smakować z malinami, borówkami lub innymi owocami.

IMG_20170910_124019_602
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto biszkoptowe na formę o wymiarach 32 x 42 cm

duże wiejskie jajka 5
cukier kryształ 110 g
mąka pszenna 80 g
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
szczypta soli
Krem śmietanowy

śmietana kremówka 30-36 % 330 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 1-2 łyżki
listki mięty 6-8
skórka o otartej cytryny
sok z cytryny 1 łyżeczka
ponadto truskawki

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada biszkoptowa z orzeźwiającym kremem śmietanowym i truskawkami

  • 1. Przygotowanie

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 °C, arkusz papieru do pieczenia wykładamy na płaską blaszkę. Oddzielamy żółtka od białek ( jajka wcześniej sparzone i w temperaturze pokojowej). Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia zaczynamy partiami dodawać cukier stale ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki z proszkiem do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy. Składniki sypkie dodajemy partiami do ubitych jaj i mieszamy bardzo delikatnie, ręcznie za pomocą łopatki. Masę biszkoptową przekładamy na blaszkę formując prostokąt, wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez 15-18 minut. Od razu po upieczeniu biszkopt przekładamy na szmatkę bawełnianą, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy wraz z ręcznikiem w roladę. Tak zawinięte ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Cytrynę zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na dwie minuty. Następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach ( bez białej warstwy). Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy szypułki, kroimy w kostkę lub plastry. Mocno schłodzone składniki tj. śmietanka kremówka i serek mascarpone mieszamy ze sobą. Następnie przekładamy do misy robota kuchennego i zaczynamy ubijać na średnich obrotach miksera, dodajemy przesiany cukier puder. Kiedy masa zaczyna gęstnieć zwiększamy obroty miksera, kontrolując konsystencję. Do kremu śmietanowego dodajemy skórkę z cytryny, sok, posiekane listki mięty i pokrojone truskawki. Ciasto biszkoptowe delikatnie odwijamy i przekładamy na arkuszu papieru lub folii spożywczej. Można oprószyć cukrem pudrem, aby zapobiec przywieraniu. Wykładamy krem i delikatnie, ale dość ciasno zwijamy w rulon. Szczelnie owijamy folią i chłodzimy parę godzin. Roladę przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy kleksem bitej śmietany. Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Dodane przez: danusia19671

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną

Prosta, szybka i do tego smaczna...

rolada

Dodane przez: majka190382

ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ SMIETANĄ I DŻEMEM...

Składniki do przygotowania dostepne...

ROLADA BISZKOPTOWA Z SEREM I BRZOSKWINIAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

ROLADA BISZKOPTOWA Z SEREM I BRZOSKWINIAMI

Dziś zapraszam na pyszną roladę...

ROLADA BISZKOPTOWA Z PAPIERÓWKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

ROLADA BISZKOPTOWA Z PAPIERÓWKAMI

Biszkopt pieczony z jabłkami a...

Rolada bez pieczenia z kremem budyniowym i truskawkami

Dodane przez: ewaeu

Rolada bez pieczenia z kremem budyniowym...

Pyszne ciacho, bez pieczenia, z...

Rolada makowa

Dodane przez: aniak4

Rolada biszkoptowa z masą makową

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE