Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-czekoladowym

  • wyświetlono: 3704 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wykonanie rolady wydaje się być skomplikowaną operacją, ale okazuje się być proste i przyjemne. Rolada jest w sam raz słodka i czekoladowa. Idealna na deser dla dzieci i dorosłych.

  • 20 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

CIASTO:
50 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
5 jaj
80 g drobnego cukru do wypieków
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM:
500 ml śmietanki kremówki 30 % (lub 36%)
250 g serka mascarpone
2 opakowania śmietan fixu
2 łyżki cukru pudru
4-5 kopiastych łyżek kremu czekoladowego typu nutella

DEKORACJA:
ok. 1 tabliczki mlecznej czekolady
ok. pół tabliczki czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada biszkoptowa z kremem śmietanowo-czekoladowym

  • Rolada w przekroju :)1. Zaczynamy od wykonania ciasta. Potrzebujemy jeszcze: dużą blachę prostokątną z wyposażenia piekarnika, papier do pieczenia oraz czystą, suchą ściereczkę kuchenną.
    Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni (grzałki góra-dół). Jaja ubić z cukrem na bardzo puszystą masę (ok. 7 minut mikserem). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy jajecznej. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, przelać ciasto i rozłożyć je równomiernie na całej powierzchni blaszki. Piec ok. 17-20 min (do suchego patyczka, na złoty kolor). Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika. Na stole rozkładamy czystą ściereczkę kuchenną. Ciasto razem z papierem przenosimy na ściereczkę i od razu rolujemy ciepłe. Tak zrolowane pozostawić do wystygnięcia. Po ostygnięciu zdjąć papier.

    Krem: ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany ze śmietan fixami. Mascarpone rozetrzeć z nutellą i partiami dodać do masy śmietanowej. Miksować na wolnych obrotach i tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy na ostudzoną roladę. Zostawić ok. 2 łyżek kremu na wierzch. Zawijamy ciasto. Ja na krem przed zawijaniem dodałam ok. 2 łyżek wiórek czekoladowych, które przygotowałam do dekoracji.
    Ciasto dekorujemy wiórkami z czekolad wykonanymi za pomocą obieraczki do warzyw. Przechowywać w lodówce.

Porady

Jajka przed przygotowaniem ciasta trzeba wyjąć z lodówki. Roladę po upieczeniu można układać na ściereczce papierem do góry (wtedy od razu go zdejmujemy) lub do dołu. Oba sposoby są wygodne. Przystępując do zwijania ciasta z kremem warto rozłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia. Korzystam również z jednorazowych foremek aluminiowych - wygodnie się w nich ciasto przenosi. Wiórki czekoladowe świetnie wychodzą robione obieraczką do warzyw. Przy ubijaniu kremówki należy uważać, aby śmietanka była mocno schłodzona i nie ubijać jej zbyt długo.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastobiszkoptczekoladaDeserroladanutellasmietanka

Komentarze

Podobne przepisy

ROLADA BISZKOPTOWA Z PAPIERÓWKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

ROLADA BISZKOPTOWA Z PAPIERÓWKAMI

Biszkopt pieczony z jabłkami a...

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Dodane przez: joanna30

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada, którą zrobicie w kilka...

Rolada makowa

Dodane przez: aniak4

Rolada biszkoptowa z masą makową

Pyszna rolada biszkoptowa z makiem...

Rolada

Dodane przez: Cukiereczek

Rolada czekoladowa z kremem jagodowym

Rolada jest prosta do przygotowania,...

Biszkoptowa rolada z jabłkami

Dodane przez: _rybka20_

Biszkoptowa rolada z jabłkami

Ta rolada błyskawicznie znika ze...

Rolada czekoladowa z malinowym kremem

Dodane przez: Iwona75

Rolada czekoladowa z malinowym kremem

Uwielbiam rolady z kremem. Ta jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE