Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłkowym

4.49 (156 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto dla niespodziewanych gości.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru kryształ

    Nadzienie jabłkowe:
    6-7 jabłek
    1 galaretka cytrynowa
    5 łyżek cukru kryształ
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp 180 stopni C ok 20-25 min. Gorący biszkopt zwinąć w ścierkę, aby później nie połamał się.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić na półplasterki i udusić wraz z cukrem aby utworzyła się masa. Odstawić z palnika, dodać galaretkę i dobrze wymieszać, przestudzić.
  • 3. Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt, zwinąć w roladę. Zimne posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można polać również polewą kakaową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować