Rolada biszkoptowa z nadzieniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp 180 stopni C ok 20-25 min. Gorący biszkopt zwinąć w ścierkę, aby później nie połamał się.
2.Jabłka obrać, pokroić na półplasterki i udusić wraz z cukrem aby utworzyła się masa. Odstawić z palnika, dodać galaretkę i dobrze wymieszać, przestudzić.
3.Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt, zwinąć w roladę. Zimne posypać cukrem pudrem.
Komentarze