Rolada biszkoptowa z makiem i galaretką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co powiecie na to abym podała wam przepis na roladę z masą makową i galaretką ? Miałam dziś córci zrobić bułeczki drożdżowe, lecz ona zachciała roladę mówi do mnie " mamuś zrób mi tą swoją pyszną roladę ", mak miała więc po problemie a żeby się lepiej trzymał pomyślałam, że dodam do maku galaretkę no i jak zwykle pomysł mnie nie zawiódł.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto :

    4 jajka rozmiar M,

    0,5 szklanki cukru szklanka poj. 210 ml,

    0,5 szklanki mąki pszennej,

    2 łyżki mąki ziemniaczanej,

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    szczypta soli,

    1 łyżeczka aromatu śmietankowego



    masa makowa :

    1 puszka gotowego maku z bakaliami,

    1 galaretka smak dowolny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada biszkoptowa z makiem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada 1. Na początek białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli do ubitej piany partiami dodawać cukier ubijając na sztywną błyszczącą pianę. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Jak już mamy zmiksowaną pianę z białek razem z żółtkami wtedy wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz wlać aromat śmietankowy całość zmiksować do połączenia się składników
  • rolada 2. W czasie gdy miksujemy ciasto piekarnik ustawić na 180 stopni i go rozgrzać, następnie ciasto przełożyć na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 - 15 minut w zależności od piekarnika ( ja nie znam córki piekarnika i lekko za mocno mi się biszkopt spiekł ). W czasie pieczenia ciasta rozrobić galaretkę w pół szklanki gotowanej wody i pozostawić do lekkiego stężenia
  • rolada 3. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i jeszcze gorący położyć stroną ciasta do ściereczki papier musi być na wierzchu. Zdjąć papier do pieczenia i zawinąć razem ze ściereczką formując roladę pozostawić zawiniętą do całkowitego ostygnięcia
  • rolada 4. W międzyczasie gdy ciasto stygnie gotową masę makową przełożyć do miski a do maku wlać lekko tężejącą galaretkę, całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się maku z galaretką. Wystudzoną roladę rozwinąć przełożyć całą masę makową, rozłożyć po całym cieście i pozostawić chwilę do czasu aż zacznie lekko tężeć, po tym czasie zwinąć roladę zawijając ją w ściereczkę i wstawić do lodówki na około 2 godziny aby całkowicie stężała
  • rolada 5. Rolada po zastygnięciu bardzo ładnie się kroi masa makowa nie odchodzi od ciasta. Jeżeli ktoś ma z państwa ochotę można roladę udekorować polewą czekoladową, moja córcia nie chciała dlatego zrobiłam według jej życzenia. Przepraszam za jakość zdjęć lecz u niej jest inne światło niż u mnie w domu. Rolada jest bardzo prosta w wykonaniu szybko się robi a jeszcze szybciej znika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować