Rolada bezowa z jeżynami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.rolada:
Białka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
Pod koniec dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet - krótko zmiksuj.
Blachę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na papier wyłóż białka i rozsmaruj delikatnie na całej powierzchni - wyrównaj.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut.
Na blacie połóż kawałek papieru do pieczenia - o wielkości trochę większej od formy do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
Ostrożnie wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia, odwróć ją do góry nogami i połóż na przygotowanym papierze z cukrem pudrem.
Ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
Pozostaw ciasto do wystudzenia.
krem:
Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
Dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone, krótko zmieszaj całość.
wykończenie:
Beza na niej rozsmaruj krem z bitej śmietany (możesz odłożyć trochę kremu do dekoracji).
Na śmietanie ułóż jeżyny.
Ostrożnie zwiń roladę pomagając sobie przy tym papierem na którym leżała beza.
Zwiniętą roladę obwiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia na przynajmniej godzinę. Po schłodzeniu ciasto udekoruj świeżymi jeżynami, startą skórką z cytryny i listkami mięty, całość posypać cukrem pudrem.
Komentarze