Rolada bezowa z jeżynami i mascarpone

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Puszysta i delikatna baza w połączeniu z kremowym serkiem oraz lekko kwaskowate owoce to idealne połączenie ze słodką bezą.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • rolada:
    3 białka z dużych jajek
    szczypta soli
    100 g cukru kryształu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu winnego

    krem:
    125 serka mascarpone
    125 g śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Rolada bezowa z jeżynami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. rolada:
    Białka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
    Pod koniec dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet - krótko zmiksuj.
    Blachę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
    Na papier wyłóż białka i rozsmaruj delikatnie na całej powierzchni - wyrównaj.
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut.
    Na blacie połóż kawałek papieru do pieczenia - o wielkości trochę większej od formy do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
    Ostrożnie wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia, odwróć ją do góry nogami i połóż na przygotowanym papierze z cukrem pudrem.
    Ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
    Pozostaw ciasto do wystudzenia.

    krem:
    Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    Dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone, krótko zmieszaj całość.

    wykończenie:
    Beza na niej rozsmaruj krem z bitej śmietany (możesz odłożyć trochę kremu do dekoracji).
    Na śmietanie ułóż jeżyny.
    Ostrożnie zwiń roladę pomagając sobie przy tym papierem na którym leżała beza.
    Zwiniętą roladę obwiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia na przynajmniej godzinę. Po schłodzeniu ciasto udekoruj świeżymi jeżynami, startą skórką z cytryny i listkami mięty, całość posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować