Rolada bezowa z mascarpone i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 170 st.C.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy piana będzie śnieżnobiała, a cukier niewyczuwalny, wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Pianę wyłożyć do blaszki o wymiarach 30x25 cm, którą wcześniej wyścielić papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut.
2.Po tym czasie bezę wyjąć z piekarnika (gwałtownie opadnie) i położyć na ściereczce lub folii aluminiowej (papierem do góry). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem.
3.Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec serek mascarpone.
4.Ostudzoną bezę wysmarować kremem, pozostawiając jeden z krótszych boków bez smarowania, by później łatwiej można było zwinąć roladę, a krem nie uciekł. Na krem wyłożyć czerwoną porzeczkę. Bezę zwinąć wzdłuż krótszego boku, wspomagając się ściereczką lub folią z dołu.
5.Bezową roladę owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut, by smaki się połączyły. Podawać w towarzystwie czerwonej porzeczki. Smacznego!
Komentarze