Rolada bezowa z mascarpone i czerwoną porzeczką

4.5 (171 ocen)

Pyszna rolada bezowa z kremem na bazie serka mascarpone. Dodatek czerwonej porzeczki doskonale równoważy słodycz tego deseru. Polecam!

Składniki:

  • Na potrzeby konkursu:

    Składniki podstawowe z zestawu:
    3 białka
    150 g serka mascarpone
    200 g czerwonej porzeczki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    100 g śmietanki kremówki 30%

    Składniki robocze:
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl cukru
    1 łyżka cukru pudru

    Dekoracja:
    garść czerwonej porzeczki




    Przepis normalny:

    Beza:
    3 białka w temperaturze pokojowej
    3/4 szkl drobnego cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    100 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    150 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    200 g czerwonej porzeczki+ garść do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Bezy Beza

Rolada bezowa z mascarpone i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 170 st.C.



    Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy piana będzie śnieżnobiała, a cukier niewyczuwalny, wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.



    Pianę wyłożyć do blaszki o wymiarach 30x25 cm, którą wcześniej wyścielić papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20-25 minut.
  • 2. Po tym czasie bezę wyjąć z piekarnika (gwałtownie opadnie) i położyć na ściereczce lub folii aluminiowej (papierem do góry). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem.
  • 3. Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec serek mascarpone.
  • image-1utqpbx 4. Ostudzoną bezę wysmarować kremem, pozostawiając jeden z krótszych boków bez smarowania, by później łatwiej można było zwinąć roladę, a krem nie uciekł. Na krem wyłożyć czerwoną porzeczkę. Bezę zwinąć wzdłuż krótszego boku, wspomagając się ściereczką lub folią z dołu.
  • 5. Bezową roladę owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut, by smaki się połączyły. Podawać w towarzystwie czerwonej porzeczki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować