Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami

4.44 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki

    białka z 4 jaj
    cukier kryształ 250 g
    szczypta soli
    serek mascarpone 250 g
    śmietana 30 % 330 ml
    cukier puder 1-2 łyżki
    maliny
Wystaw ocenę:

4.44 (153 ocen)

Zobacz również:

Rolada Kremówka Desery

Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia, dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 140 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę o wymiarach 40 x 35 cm, formujemy prostokąt. Pieczemy przez 20 minut. Od razu po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę. Po paru minutach delikatnie obracamy bezę i przekładamy na czysty arkusz papieru, usuwając ten, na którym się piekła. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera. Kiedy masa zaczyna sztywnieć, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
    Krem śmietanowy wykładamy na bezę, a na wierzchu układamy maliny. Całość delikatnie zwijamy w roladę, pomagając sobie papierem. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.

Porady

Do rolady bezowej najlepiej użyć świeżych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mascarpone Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować