Rogalyki i koperty z marmeladom

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jeden z tych przysmaków, który na zawsze zostanie w mojej pamięci - śląskie drożdżowe ciastka z marmoladą, najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka ;) Przepis mojej babci.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 250 gramów
    - świeże drożdże: 50 gramów
    - jajo duże: 1 sztuka
    - cukier waniliowy (całe opakowanie): 1 opakowanie
    - cukier: 3 łyżki
    - margaryna lub masło: 130 gramów
    - aromat waniliowy: 1 mililitr
    - marmolada owocowa: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Rogalyki i koperty z marmeladom - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, drożdże, jajco, cukry, margaryna i trocha aromatu wyfyrlać do kupy, trocha pougniateć. Skulać w kule, owinyńć w lniana hadra i dać ciastu wyrosnyńć - póltora godzin. (Mąkę, drożdże, cukry, margarynę, trochę aromatu wymieszać razem w misce, ugnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5h).
  • 2. Wałkować na cieńkie placki i kroć w kwadraty abo trójkonty, nakładeć marmelada i zwinyńć w rogalik abo kopertka. Piec w fest nagrzanim piekaroku koło sztwierć godzin. (Ciasto rozwałkować na cienkie placki i wykroić kwadraty lub trójkąty, formować koperty lub rogaliki. Piec w mocno rogrzanym piekarniku (200 stopni) przez ok. 15 minut.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować