Jeden z tych przysmaków, który na zawsze zostanie w mojej pamięci - śląskie drożdżowe ciastka z marmoladą, najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka ;) Przepis mojej babci.
Rogalyki i koperty z marmeladom - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, drożdże, jajco, cukry, margaryna i trocha aromatu wyfyrlać do kupy, trocha pougniateć. Skulać w kule, owinyńć w lniana hadra i dać ciastu wyrosnyńć - póltora godzin. (Mąkę, drożdże, cukry, margarynę, trochę aromatu wymieszać razem w misce, ugnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5h).
2.Wałkować na cieńkie placki i kroć w kwadraty abo trójkonty, nakładeć marmelada i zwinyńć w rogalik abo kopertka. Piec w fest nagrzanim piekaroku koło sztwierć godzin. (Ciasto rozwałkować na cienkie placki i wykroić kwadraty lub trójkąty, formować koperty lub rogaliki. Piec w mocno rogrzanym piekarniku (200 stopni) przez ok. 15 minut.)
Komentarze