Koperty z ciasta francuskiego z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: ciasto rozwinąć, odciąć 4 waskie paski wzdłuż dłuzszego boku. Pozostałe ciasto pociąć na 10 kawałków. Na środku kazdego kawałka ułożyć mała porcję dżemu. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę pociąć na paski tak by połówki były spójne. Ułożyć na dżemie, gniazdem do ciasta. Skleić rogi tworząc kopertę. Na każdej ułożyć po 3 wąskie paski, docisnąć do ciasta. Jajko rozkłócić, każdą kopertę posmarować jajkiem, posypać cukrem trzcinowym. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć koperty. Piekarnik nagrzać wcześniej do temp. 200 stopni, wstawić blachę z kopertami, zwiększyć do temp. 220 stopni i piec na dobrze rumiany kolor około 25 minut.
Komentarze