Koperty z ciasta francuskiego z gruszką

4.5 (166 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybki, słodki dodatek do kawy – ciasto francuskie i gruszki, posypane grubo cukrem trzcinowym.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:
    1 opakowanie ciasta francuskiego – 30 dag
    5 średnich gruszek
    1 małe jajko
    2 łyżeczki dowolnego dżemu
    Cukier trzcinowy do posypania cista
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Koperty z ciasta francuskiego z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: ciasto rozwinąć, odciąć 4 waskie paski wzdłuż dłuzszego boku. Pozostałe ciasto pociąć na 10 kawałków. Na środku kazdego kawałka ułożyć mała porcję dżemu. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę pociąć na paski tak by połówki były spójne. Ułożyć na dżemie, gniazdem do ciasta. Skleić rogi tworząc kopertę. Na każdej ułożyć po 3 wąskie paski, docisnąć do ciasta. Jajko rozkłócić, każdą kopertę posmarować jajkiem, posypać cukrem trzcinowym. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć koperty. Piekarnik nagrzać wcześniej do temp. 200 stopni, wstawić blachę z kopertami, zwiększyć do temp. 220 stopni i piec na dobrze rumiany kolor około 25 minut.

Porady

1.gruszki można polać również płynnym miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować