Przepis na nie mamy od wielu lat od właściciela cukierni.
50 min
Składniki:
5-6 szklanek mąki
3 jajka
100 g drożdży
250 g margaryny
1 łyżka cukru
szklanka kwaśnej śmietany 18 %
około 700 g twardej marmolady (najlepiej takiej na wagę)
sól
Koperty z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypujemy na stolnicę. Do śmietany wkruszamy drożdże, mieszamy je dokładnie, nie czekamy na ich wyrośnięcie tylko od razu wylewamy do mąki. Kostkę margaryny tniemy na małe kawałki i dodajemy do reszty składników. Dodajmy też cukier i odrobinę soli. Zagniatamy szybko jednolite ciasto, ewentualnie dodając mąki.
2.Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Dzielimy na równe kwadraty. Na każdy z nich kładziemy łyżeczkę marmolady. Sklejamy rogi każdego kwadratu tworząc koperty.
Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut aż do lekkiego zrumienienia.
Zimne smarujemy gęstym lukrem.
Porady
Z tego samego ciasta możemy robić rogaliki. wystarczy ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić je na trójkąty, nakładać marmoladę i zwijać rogale zaczynając od szerszego brzegu.
Komentarze