Koperty z Marmoladą

4.5 (143 ocen)

  • 50 min

Przepis na nie mamy od wielu lat od właściciela cukierni.

  • 50 min

Składniki:

  • 5-6 szklanek mąki
    3 jajka
    100 g drożdży
    250 g margaryny
    1 łyżka cukru
    szklanka kwaśnej śmietany 18 %
    około 700 g twardej marmolady (najlepiej takiej na wagę)
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki Ciasto

Koperty z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypujemy na stolnicę. Do śmietany wkruszamy drożdże, mieszamy je dokładnie, nie czekamy na ich wyrośnięcie tylko od razu wylewamy do mąki. Kostkę margaryny tniemy na małe kawałki i dodajemy do reszty składników. Dodajmy też cukier i odrobinę soli. Zagniatamy szybko jednolite ciasto, ewentualnie dodając mąki.
  • 2. Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Dzielimy na równe kwadraty. Na każdy z nich kładziemy łyżeczkę marmolady. Sklejamy rogi każdego kwadratu tworząc koperty.
    Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut aż do lekkiego zrumienienia.
    Zimne smarujemy gęstym lukrem.

Porady

Z tego samego ciasta możemy robić rogaliki. wystarczy ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić je na trójkąty, nakładać marmoladę i zwijać rogale zaczynając od szerszego brzegu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować