Jeszcze nie miałam do czynienia z ciastem krucho-drożdżowym, a kiedy wypróbowałam jego smak , zakochałam się od razu. Teraz będę częściej przygotowywać słodkości z tego właśnie ciasta.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 12-14 kopert
300 gr mąki pszennej
4-5 łyżek cukru pudru
100 gr zimnego masła
35 gr drożdży
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka ( można zostawić sobie odrobinę jajka do posmarowania ciastek lub posmarować je mlekiem)
2 duże jabłka
zapach waniliowy
cynamon do oprószenia
cukier puder do oprószenia ciastek
Krucho-drożdżowe koperty z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
2.Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
3.Jabłka kroje w kostkę i obsypuje cynamonem.
4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm.
4.Na środek każdego kwadratu nakładam jabłka i zalepiam przeciwległe rogi. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam na 15 do podrośnięcia. Górę ciastek smaruje roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypuje cukrem.
Piekę w 190 stopniach ( piek. gazowy ) przez 20-25 minut.
Komentarze