Krucho-drożdżowe koperty z jabłkami

4.42 (179 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeszcze nie miałam do czynienia z ciastem krucho-drożdżowym, a kiedy wypróbowałam jego smak , zakochałam się od razu. Teraz będę częściej przygotowywać słodkości z tego właśnie ciasta.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 12-14 kopert
    300 gr mąki pszennej
    4-5 łyżek cukru pudru
    100 gr zimnego masła
    35 gr drożdży
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 jajka ( można zostawić sobie odrobinę jajka do posmarowania ciastek lub posmarować je mlekiem)
    2 duże jabłka
    zapach waniliowy
    cynamon do oprószenia
    cukier puder do oprószenia ciastek
Wystaw ocenę:

4.42 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Krucho-drożdżowe koperty z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w5brab 1. 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
  • image-1wanbu5 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
  • image-14oampg 3. Jabłka kroje w kostkę i obsypuje cynamonem.
    4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm.
  • 4. Na środek każdego kwadratu nakładam jabłka i zalepiam przeciwległe rogi. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam na 15 do podrośnięcia. Górę ciastek smaruje roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypuje cukrem.
    Piekę w 190 stopniach ( piek. gazowy ) przez 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować