Rogale z bigosem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Został bigos, a rodzina nie chce dojeść-pomimo, że pyszny, domowy i na bogato, dla mnie to nie problem-staje się farszem. Rogale, z tak smacznym nadzieniem są doskonałe na ciepło, ale zabrane do pracy lub szkoły, czyli na zimno, też znajdują zwolenników.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1, 30-1,50 kg. bigosu (odparowanego)
    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    5 dag. drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 jajka
    Dodatkowo:
    4łyżki mleka
    5-6 łyżek mieszanych ziaren(słonecznik, dynia,siemię lniane)
    Duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogale z bigosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mleko mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do mąki dodaje rozczyn, sól, olej , jajka, zagniatam elastyczne ciasto-jeśli jest potrzeba dodaje odrobinę mąki lub mleka. Ciasto pozostawiam na posypanej mąką stolnicy, nakryte miską ok. 30 minut.
  • JK 2. Ciasto jeszcze raz zagniatam, wałkuje na koło, koło dzielę na osiem części, na każdą część trójkąta nakładam farsz-bigos, zwijam rogale, od strony szerokiej do wąskiej.
  • JK 3. Rogale układam na blasze, smaruje mlekiem, posypuje mieszaną ziaren, odstawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 25 minut.

Porady

Tak przygotowane rogale można podać na obiad w towarzystwie barszczu lub np. na śniadanie, czy drugie śniadanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować