Bułeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i lekkie, nawet po odmrożeniu smakują doskonale.
35 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składnik na 8 bułek:
Zaczyn:
100 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
18 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
350 g mąki pszennej tortowej typ 450
100 g mąki chlebowej typ 750 (jeśli nie macie chlebowej to dajcie całość typ 450)
100 g twarogu półtłustego lub tłustego
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
ewentualnie 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Bułki z dodatkiem twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z drożdży, cukru, ciepłej mieszaniny, ale nie gorącej wody z mlekiem tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąki, sól oraz twaróg rozkruszony.
Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Jeśli takie nie jest to dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia.
Podrośnięte bułeczki nacinamy na krzyż i pieczemy w 190 stop przez około 20 minut.
Bułki od razu po upieczeniu są twarde, ale po kilku minutach ich skórka robi się miękka. Smacznego !
Komentarze