Bułki Z Dodatkiem Twarogu

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bułeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i lekkie, nawet po odmrożeniu smakują doskonale.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składnik na 8 bułek:

    Zaczyn:
    100 ml ciepłej wody
    100 ml ciepłego mleka
    18 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    Ciasto:
    350 g mąki pszennej tortowej typ 450
    100 g mąki chlebowej typ 750 (jeśli nie macie chlebowej to dajcie całość typ 450)
    100 g twarogu półtłustego lub tłustego
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju
    ewentualnie 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe

Bułki z dodatkiem twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z drożdży, cukru, ciepłej mieszaniny, ale nie gorącej wody z mlekiem tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
    2. Do miski dajemy mąki, sól oraz twaróg rozkruszony.
    Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Jeśli takie nie jest to dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu.
    Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia.

    Podrośnięte bułeczki nacinamy na krzyż i pieczemy w 190 stop przez około 20 minut.

    Bułki od razu po upieczeniu są twarde, ale po kilku minutach ich skórka robi się miękka. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować