Risotto ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dla mnie wiosna w kuchni to przede wszystkim szparagi. Lubię takie jeszcze chrupiące, ale nie twarde. Risotto robi się szybko. Potrzeba zaledwie 20 minut. Zaczynam od przygotowania wszystkich składników. Dziś zamiast parmezanu użyłam polski ser długo - dojrzewający i jest lepszy.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio

    2 ząbki czosnku

    cebula biała

    skórka z cytryny ( 2 szczypty)

    2 łyżki oliwy z oliwek oraz łyżka masła

    100 ml białego wina wytrawnego

    500 ml bulionu warzywnego (dałam z kostki bio)

    pęczek szparagów zielonych

    polski ser długodojrzewajacy

    natka pietruszki

    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyj i pokrój, zostaw końcówki około 5 cm. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło i podsmaż , dodaj cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodaj ryż i smaż krótko, wlej wino i odparuj kilka minut. Zamieszaj. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu do miękkości ryżu około 15 minut. Na ostatnie 5 minut dodaj szparagi. Pod koniec dodaj skórkę cytrynową. Wyłóż na talerze, posyp serem oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować