Risotto pełne niesamowitego smaku, świeżych, leśnych podgrzybków oraz prawdziwego, górskiego oscypka.
Doprawione aromatyczną natką pietruszki z masłem dzięki któremu danie staje się kremowe.
Przepyszny pomysł na obiad lub kolację.
Risotto z podgrzybkami i oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w paski.
Cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dołożyć grzyby smażyć przez kolejne 10 min.
2.Wsypać suchy ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
3.Wlać wino, gdy ryż go wchłonie dolać ok. 0,5l rosołu/bulionu.
Smażyć do momentu aż ryż wchłonie płyn.
Stopniowo dolewać rosół , sprawdzając miękkość ryżu, co jakiś czas mieszając.
Danie doprawić solą i pierzem.
4.Wsypać tarty oscypek oraz natkę pietruszki.
Smażyć jeszcze chwilę mieszając.
5.Dołożyć masło, smażyć do jego rozpuszczenia.
Risotto zdjąć z gazu, podawać gorące.
Komentarze