TAGLIATELLE Z PODGRZYBKAMI

4.5 (193 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszny makaron z leśnymi grzybami....

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - podgrzybki (obgotowane podgrzybki lub inne grzyby leśne): 0.5 kilograma
    - makaron tagiatelle: 25 dekagramów
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - śmietana 18 %: 400 mililitrów
    - masło: 2 łyżki

    - sól, pieprz, vegeta (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tagliatelle z podgrzybkami 1. Poobrywać listki pietruszki i pokroić je (nie wyrzucać łodyżek).
  • tagliatelle z podgrzybkami 2. Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać grzyby i łodyżki pietruszki, można je zgnieść przed wrzuceniem - żeby wydobyć jak najwięcej aromatu. Grzyby doprawić i dusić wszystko pod przykryciem około 10 minut.
  • 3. W tym czasie nastawić do gotowania makaron.
  • 4. Wyjąć łodyżki pietruszki (ja zawsze je opłukuję w małej ilości wody, którą dodaję do grzybów). Dodać śmietanę (należy ją zahartować kilkoma łyżkami grzybów) i 2/3 posiekanej natki. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu czekając na ugotowanie się makaronu.
  • 5. Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie. Makaron dodać do sosu, podlać wodą z gotowania makaronu (podpatrzyłam to u Jamiego Olivera - dzięki temu sos łatwiej "przyklei" się do makaronu) i wymieszać.
  • 6. Przed podaniem posypać pozostałą częścią natki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Podgrzybki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować