REKLAMA

RISOTTO z KREMEM KREWETKOWYM (RISOTTO alla CREMA di GAMBERI)

wyświetlono: 645 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne risotto z kremowym sosem krewetkowym. Super pomysł na przekonanie do tych owoców morza osób nie lubiących krewetek (a raczej ich widoku ;) ...po tym daniu na pewno się do nich przekonają, pod warunkiem, że powiesz im co jadły po zakończeniu posiłku;)

opublikowany: 03.05.2015
Udostępnij Pinterest
  • 30 min

Składniki:

  • 500 g ryżu do risotto (np. carnaroli lub arborio)
    300 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
    200 ml przecieru pomidorowego (passaty)
    200 ml słodkiej śmietany
    100 ml białego wina
    oliwa z oliwek
    1 malutka szalotka lub pół małej cebulki
    1 ząbek czosnku
    natka pietruszki
    sól
    piprz 
    ok. 1,5 l bulionu warzywnego (marchew, seler, cebula, ziemniak, sól)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulion warzywny (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól).
  • image-1sdo0ba 2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek dodaj ząbek czosnku (w całości), a następnie dodaj oczyszczone (z głów, pancerzyków i czarnej nitki wzdłuż) krewetki. Podsmaż przez 1 min, a następnie dodaj 50 ml białego wina i poczekaj, aż alkohol odparuje ok. 1 min. Następnie usuń czosnek, dodaj passatę pomidorową, szczyptę soli i podduś jeszcze przez chwilę (ok.5 min.) pod przykryciem. Z gotowego sosu wyłów ok. połowy krewetek w całości, a resztę zmiksuj blenderem ze śmietaną.
  • 3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną drobno szalotkę. Dodaj ryż i podsmaż przez chwilę z cebulką, a następnie dodaj wino i poczekaj aż odparuje alkohol (ok. 1 min).
    Jak tylko alkohol odparuje zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonni całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Po ok. 10 min. dodaj zmiksowany sos, teraz dość często mieszając gotuj przez następne 10 minut (w razie potzreby podlewaj bulionem). Na ok. 2 min. przed końcem gotowania dodaj krewetki (jeśli są duże można pokroić na mniejsze kawałeczki) i dokończ gotowanie risotto.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
  • 4. Patelnię zdejmij z ognia i pozostaw 2 min pod przykryciem. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw.‘falę’. Dopraw solą i pieprzem, posyp świeżo posiekaną natką natką z pietruszki. Podawaj z biały schłodzonym winem.
    Buon Appetito!

Porady

Z braku czasu wywar warzywny można przygotować używając kostki rosołowej. Jeśli używasz mrożonych krewetek, rozmroź je wcześniej. Jeśli przygotowujesz risotto dla osób, które nie lubia krewetek (a raczej ich widoku ;) zmiksuj wszyskie z passatą, serwując je nie zdrać tajemnicy z czym jest przygotowane przez Was risotto, a po obiedzie powiedz gościom co jadli, w ten sposób z pewnością przekonaja się do tych pysznych owoców morza;)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita Maria da leccarsi le dita

RISOTTO z DYNIĄ (RISOTTO alla ZUCCA)

Szybkie, pyszne, zdrowe i kolorowe risotto.

kategoria: Dania główne risotto opublikowany: 02.02.2015 | wyświetlono: 445 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Risotto alla Milanese

Kolor uzyskany dzięki szafranowi. Pyszne, zapewniamy.

kategoria: Dania główne opublikowany: 31.05.2016 | wyświetlono: 206 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: AgataBon AgataBon

Crema di limoncello

Pyszna nalewka rodem z Włoch!

kategoria: Napoje opublikowany: 11.03.2013 | wyświetlono: 4237 Książki kucharskie: 30 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE