Razowiec z nasionami na drożdżach

0 (0 ocen)

Zapraszam na domowy chlebuś

Składniki:

  • 460 g mąki razowej
    1,5 łyżeczki różowej soli himalajskiej
    3 łyżki oliwy
    3 łyżki cukru trzcinowego
    50 g świeżych drożdży
    65 g pestek dyni
    50 g ziaren słonecznika
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    10 gałązek świeżego tymianku
    1,5 szklanki letniej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Razowiec z nasionami na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki  ciasta chlebowego 1. Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, pieprz. Wymieszać składniki. Dodać oliwę oraz cukier. Wsypać slonecznik i 45 g dyni ( resztę zostawić do posypania góry).Dodać oberwane listki tymianku.Wymieszać.
  • 2. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Uformować ciasto w kulę. Dno miski wysypać maka , położyć ciasto, posypać go lekko mąka z wierzchu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5-2 godzin.
  • 3. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Ciasto wyjąć z miski, uderzyć nim mocno o blat i krótko wyrobić. Przełożyć do silikonowej keksówki i zwilżyć wodą i posypać resztą pestek dyni ( zwykłą wcześniej przygotować- tzn . wysmarować masłem i wysypać mąką).
  • 4. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut ( piekarnik góra-dół). Po około 35-40 minutach nakryć folią aluminiową. Piekarnik wyłączyć i zostawić uchylone drzwiczki. Po około 15 minutach wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować