Prawdziwy razowiec

0 (0 ocen)

Nie ma nic zdrowszego niż swoje pieczywo. Można uzależnić się od tego smaku:)

Składniki:

  • 200g mąki żytniej razowej typ 2000
    300g mąki żytniej pszennej typ 2000
    ok 8 łyżek zakwasu
    ok 400 ml przegotowanej letniej wody
    1 łyżeczka soli
    ok. 1/4 szk siemienia lnianego
    ok 1/4 szk łuskanego słonecznika
    1 łyżka oleju lub oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Prawdziwy razowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać do miski dwa rodzaje mąki, dodać zakwas. Zamieszać łyżką. Dalej mieszając dodawać po trochu wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję dość luźną, ale nie wodnista. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać sól, ziarna i olej. Wymieszać dokładnie łyżką. Wyłożyć do wysmarowanej olejem keksówki (można wyłożyć papierem do pieczenia wtedy na pewno nie przylepi się do dna blaszki). Przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 5 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st. Wstawić wyrośnięty chlebek. Piec 55 min. Upieczony chlebek po opukaniu go wydaje głuchy odgłos. Jeszcze gorący chlebek wyjąć z blaszki i zostawić na kratce do wystygnięcia.
  • 2. Zakwas (robimy w słoiku takim jak na ogórki - 900 ml)
    I dzień - do słoika wsypać 1/2 szk mąki żytniej razowej i wymieszać z taką ilością przegotowanej letniej wody, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Przykryć gazą i założyć gumkę (nie można zakręcać słoika bo zakwas musi oddychać). Stawiamy w ciepłym miejscu.
    II dzień (24h) - wyspać znów 1/2 szk mąki i wodę, wymieszać, przykryć, odstawić.
    III, IV i V dnia czynność powtarzamy.
    Po V dniu mamy gotowy zakwas.

Porady

Ja zawsze zostawiam na dnie słoika trochę zakwasu i codziennie dodaję po ok 3 łyżki mąki i trochę wody mieszam, przykrywam i tak ok 4-5 dni by znów mieć zakwas do następnego chleba. Czym zakwas starszy, tym lepiej rośnie chlebek i jest smaczniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować