Racuchy ziemniaczano serowe

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zostały mi po obiedzie ziemniaki, kostka sera była w lodówce – więc połączyłam je z mąkę i żółtkami i powstały super racuchy do kawy. Wyszły bardzo smaczne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    200 ml ugotowanych i przetartych ziemniaków
    1 kostka białego sera półtłustego
    2 szklanki przesianej mąki(pojemność szklanki 250 ml) + do podsypania
    1 duża łyżka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sól do smaku
    2 duże żółtka
    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania racuchów
    Ręcznik papierowy
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Racuchy ziemniaczano serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, przetarte ziemniaki i przetarty ser, żółtka – zagnieść ciasto(może być lekko klejące, to podsypać mąką). Rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm. Pociąć na pasy 5 cm. Radełkiem posiać na prostokąty. W środku każdy prostokąt naciąć. Olej rozgrzać do temp. pieczenia, wrzucać porcjami racuchy(one rosną w trakcie pieczenia) i smażyć na złoty kolor. Osączyć po upieczeniu na papierowym ręczniku. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

1.proszek do pieczenia można zastąpić sodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować