Zostały mi po obiedzie ziemniaki, kostka sera była w lodówce – więc połączyłam je z mąkę i żółtkami i powstały super racuchy do kawy. Wyszły bardzo smaczne.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
200 ml ugotowanych i przetartych ziemniaków
1 kostka białego sera półtłustego
2 szklanki przesianej mąki(pojemność szklanki 250 ml) + do podsypania
1 duża łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól do smaku
2 duże żółtka
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania racuchów
Ręcznik papierowy
Racuchy ziemniaczano serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, przetarte ziemniaki i przetarty ser, żółtka – zagnieść ciasto(może być lekko klejące, to podsypać mąką). Rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm. Pociąć na pasy 5 cm. Radełkiem posiać na prostokąty. W środku każdy prostokąt naciąć. Olej rozgrzać do temp. pieczenia, wrzucać porcjami racuchy(one rosną w trakcie pieczenia) i smażyć na złoty kolor. Osączyć po upieczeniu na papierowym ręczniku. Przestudzone posypać cukrem pudrem.
Komentarze