To trochę bogatsza wersja placków ziemniaczanych. Smakowały nawet mojemu bratu, który nie lubi placków. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym, który wzbogaca smak.
45 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 żółta cukinia
100 g sera żółtego
cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
olej do smażenia
Placki ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sicie. Po kwadransie wodę zlać a zebraną na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić, ser zetrzeć na tarce i wszystko to dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną i przyprawy, wymieszać. Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
Komentarze