placki ziemniaczano-serowe

4.5 (161 ocen)

  • 45 min

To trochę bogatsza wersja placków ziemniaczanych. Smakowały nawet mojemu bratu, który nie lubi placków. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym, który wzbogaca smak.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 żółta cukinia
    100 g sera żółtego
    cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Placki ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sicie. Po kwadransie wodę zlać a zebraną na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić, ser zetrzeć na tarce i wszystko to dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną i przyprawy, wymieszać. Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować