Puszyste, pulchne racuchy, świetne na śniadanie lub ciepłą kolację.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
8 łyżek mąki
300 g sera (u mnie 3-krotnie mielony ser z wiaderka)
2-3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Racuchy serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka roztrzep z cukrami na puszystą, gęstą pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Na końcu całość delikatnie wymieszaj z serem (masa będzie gęsta).
2.Na patelni rozgrzej olej. Łyżkę maczaj w wodzie i nabieraj porcję ciasta. Formuj w podłużny placuszek i smaż z obu stron, do zrumienienia. Gotowe racuchy osącz na papierowym ręczniku. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Komentarze