Racuchy z jabłkami i śliwkami

3.67 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Racuchy, jakie jadało się w moim domu rodzinnym, czyli mnóstwo owoców i mało ciasta. Taką wersję lubię najbardziej! Są pyszne zarówno z samymi jabłkami, jak i z mieszanymi owocami - śliwki pasują do nich idealnie.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Jajka - 2szt
    Mleko - 1 szklanka niepełna
    Mąka pszenna - 1,5 szklanki
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka
    Cynamon (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
    Olej do smażenia

    Owoce:
    Jabłka - 10szt
    Śliwki - 8szt
    Łącznie wyszło mi 900g już obranych owoców

    Dodatki:
    Cukier puder, jogurt lub syrop klonowy
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Racuchy

Racuchy z jabłkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy dokładnie. Odstawiamy na co najmniej 15 minut.

    Owoce kroimy na kawałki (jabłka obieramy). Kawałki owoców powinny być wielkości na jednego gryza.

    Owoce dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wystarczy, aby placuszki składały się z 2-3 łyżek ciasta.
    Racuchy smażymy do zarumieniania z obu stron. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, polewamy jogurtem lub syropem klonowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować