Zrobiło się chłodno, więc na takie dni najlepszym jedzonkiem jest coś puszystego i słodkiego :) Zapraszam Was na pyszne, pulchne racuszki z serkiem wiejskim.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI
-0,5 kg mąki pszennej tortowej
-25g drożdży świeżych lub jedno opakowanie suszonych
-3 jajka
-10 dag cukru
-1 opakowanie serka wiejskiego
-cukier waniliowy
-2 jabłka
-250ml mleka
-olej do smażenia
-cukier puder do posypania
*można do ciasta dodać 1 łyżkę octu by racuchy nie piły oleju
Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami-puszyste i pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz jajka-wszystko ucieramy do połączenia i rozpuszczenia drożdży.
Następnie dodajemy serek wiejski, starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte z soku jabłka-mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę-mieszamy i na koniec dodajemy cukier waniliowy oraz szklankę ciepłego mleka-wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 10 minut.
Na patelnię dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go i nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony.
Ważne by smażyć na małym ogniu, ponieważ one rosną i gdy ogień będzie za duży mogą z zewnątrz być usmażone a w środku surowe.
Usmażone racuchy dajemy na ręcznik papierowy, osuszamy i posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe. Są pyszne, pulchne, łatwe a serek wiejski nadaje im fajny smak. Polecam i życzę smacznego
Komentarze