Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami-puszyste i pyszne

4.32 (196 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zrobiło się chłodno, więc na takie dni najlepszym jedzonkiem jest coś puszystego i słodkiego :) Zapraszam Was na pyszne, pulchne racuszki z serkiem wiejskim.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    -0,5 kg mąki pszennej tortowej
    -25g drożdży świeżych lub jedno opakowanie suszonych
    -3 jajka
    -10 dag cukru
    -1 opakowanie serka wiejskiego
    -cukier waniliowy
    -2 jabłka
    -250ml mleka

    -olej do smażenia
    -cukier puder do posypania

    *można do ciasta dodać 1 łyżkę octu by racuchy nie piły oleju
Wystaw ocenę:

4.32 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy z serkiem wiejskim i jabłkami-puszyste i pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz jajka-wszystko ucieramy do połączenia i rozpuszczenia drożdży.
    Następnie dodajemy serek wiejski, starte na tarce o dużych oczkach i odciśnięte z soku jabłka-mieszamy.
    Następnie dodajemy mąkę-mieszamy i na koniec dodajemy cukier waniliowy oraz szklankę ciepłego mleka-wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 10 minut.
    Na patelnię dajemy nie dużo oleju, podgrzewamy go i nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na małym ogniu z każdej strony.
    Ważne by smażyć na małym ogniu, ponieważ one rosną i gdy ogień będzie za duży mogą z zewnątrz być usmażone a w środku surowe.
    Usmażone racuchy dajemy na ręcznik papierowy, osuszamy i posypujemy cukrem pudrem.
    I gotowe. Są pyszne, pulchne, łatwe a serek wiejski nadaje im fajny smak. Polecam i życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować