Drożdżowe racuchy ze śliwkami i cynamonem

  • wyświetlono: 462 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rumiane, puszyste i lekko kwaskowe racuchy ze śliwkami to idealna propozycja na deser, obiad na słodko czy śniadanie.

Ola1984
  • 9 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

1 szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml)
2 duże jajka
150 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
500 g śliwek
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3 łyżki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania)
olej (do smażenia)

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe racuchy ze śliwkami i cynamonem

  • 1. Mąkę z solą przesiać do miski. W ciepłym mleku z cukrem, cukrem waniliowym i łyżką mąki rozpuścić drożdże. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 5 minut. Śliwki umyć osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i pokroić na cienkie plasterki.
    Do mąki dodajemy podrośnięte drożdże, jajka i cynamon. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem dosypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackiJajkaŚliwkiDeserdeserymąkaracuchydrożdżeśniadaniedla dzieciobiadowoceplacuszkisłodkoowocz patelniśliwkawęgierkiracuch

Komentarze

Podobne przepisy

racuszki

Dodane przez: paulinka020591

Racuchy drożdżowe z jabłkami i cynamonem

Super sposób na śniadanko lub podwieczorek...

chałka ze śliwkami

Dodane przez: klementynka

chałka drożdżowa ze śliwkami

Tradycyjne ciasto ze śliwkami,...

buleczki

Dodane przez: wwwilovebakepl

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami...

Racuchy drożdżowe

Dodane przez: akrobatka22

Racuchy drożdżowe

Babcine racuchy drożdżowe. Puszyste...

drozdzowy ślimak

Dodane przez: lucyna19

Drożdżowy ślimak ze śliwkami

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE