Racuchy drożdżowe smażone na głębokim oleju

4.46 (202 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak dziś myślę co by tu wymyślić. Nie chce mi się zup, drugich dań. Więc siedziałam tak pomyślałam i wymyśliłam sobie racuszki. Myślę, że to dobry pomysł co wy na to?

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kostki drożdży,
    0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ( do rozczynu ),
    3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka ( do rozczynu ),
    3 jajka,
    1 łyżka octu,
    kilka kropel olejku migdałowego,
    1 szklanka mleka,
    1 litr oleju do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.46 (202 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Przekąski

Racuchy drożdżowe smażone na głębokim oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • racuchy 1. Do kubka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka.
  • racuchy 2. Wymieszać i postawić do wyrośnięcia, do podwojenia zawartości.
  • racuchy 3. Do miski dodać mąkę, jajka, cukier, aromat i ocet.
  • racuchy 4. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i drugie pół szklanki mleka.
  • racuchy 5. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
  • racuchy 6. Gdy ciasto postawione do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość.
  • racuchy 7. Moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, nabrać ciasto i wrzucać na rozgrzany olej.
  • racuchy 8. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor.
  • racuchy 9. Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
  • racuchy 10. Podawać z ulubionymi dodatkami np. powidła jogurt itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować