Racuchy drożdżowe smażone na głębokim oleju

  • wyświetlono: 2155 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tak dziś myślę co by tu wymyślić. Nie chce mi się zup, drugich dań. Więc siedziałam tak pomyślałam i wymyśliłam sobie racuszki. Myślę, że to dobry pomysł co wy na to?

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

0,5 kostki drożdży,
0,5 szklanki cukru + 1 łyżka ( do rozczynu ),
3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka ( do rozczynu ),
3 jajka,
1 łyżka octu,
kilka kropel olejku migdałowego,
1 szklanka mleka,
1 litr oleju do smażenia.

Sposób przygotowania przepisu:

Racuchy drożdżowe smażone na głębokim oleju

  • racuchy1. Do kubka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka.
  • racuchy2. Wymieszać i postawić do wyrośnięcia, do podwojenia zawartości.
  • racuchy3. Do miski dodać mąkę, jajka, cukier, aromat i ocet.
  • racuchy4. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i drugie pół szklanki mleka.
  • racuchy5. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
  • racuchy6. Gdy ciasto postawione do wyrośnięcia, podwoi swoją objętość.
  • racuchy7. Moczyć łyżkę w ciepłej wodzie, nabrać ciasto i wrzucać na rozgrzany olej.
  • racuchy8. Smażyć z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor.
  • racuchy9. Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
  • racuchy10. Podawać z ulubionymi dodatkami np. powidła jogurt itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackiracuchyśniadaniekolacjaobiadpodwieczorek

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki drożdżowo-kruche

Dodane przez: a_sad07

Drożdżowo-kruche ciasto na paszteciki

Przekąska, która znika z imprezowego...

Racuchy pizzowe

Dodane przez: ankad21

Racuchy pizzowe

Tak smaczne, że znikają w mig :)

SMAŻONE IMPREZOWE PIEROGI

Dodane przez: kiciax1

Smażone imprezowe pierogi

To ciekawy pomysł na imprezową...

knvcc

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tradycyjny śledź w oleju z cebulką

Pyszny śledzik,najprostszy do zrobienia,ale...

Rydze smażone z cebulą

Dodane przez: Ola1984

Rydze smażone z cebulą

Rydze w najpyszniejszym wydaniu...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Śledzie w oleju z cytrynowym pieprzem

Bardzo smacznie przygotowane śledzie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE