Ziemniaki smażone w głębokim oleju

4.49 (148 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podam wam fajny przepis na ziemniaki, najlepiej gdy są małe. Smaży się je podobnie jak frytki tylko tyle że w całości, być może komuś spodoba się ta forma ziemniaka zawsze nam tak smażył dziadek a my się nimi zajadaliśmy. Można jeść same lub tak jak ja dziś przygotowałam z jajkiem sadzonym lub też inny dodatek np. w formie mięsa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg małych ziemniaków,

    1 litr oleju,

    sól lub przyprawa do ziemniaków.
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Ziemniaki smażone w głębokim oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki smażone w głębokim oleju 1. Przygotować ziemniaki, obrać je dokładnie umyć i osuszyć na durszlaku aby odciekły z wody.
  • ziemniaki smażone w głębokim oleju 2. Na głęboką patelnię lub do garnka wlać olej rozgrzać go i wkładać przygotowane ziemniaki. Smażyć na wolnym ogniu do ładnego zarumienienia się ziemniaków co jakiś czas przekręcać je.
  • ziemniaki smażone w głębokim oleju 3. Usmażone ziemniaki wyjąć z tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej aby odsączyć z oleju, posolić lub obsypać przyprawą do ziemniaków i energicznym ruchem podrzucając do góry wymieszać ziemniaki z solą lub przyprawą.
  • ziemniaki smażone w głębokim oleju 4. Moje dzieci i rodzina uwielbiają takie ziemniaki a i tradycja dziadkowa zatrzymana. Take ziemniaki można podać kto z czym lubi polecam serdecznie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować