REKLAMA

Quesadilla z kurczakiem i papryką

wyświetlono: 2265 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Danie rodem z Meksyku. Dwa placki tortilli nadziane dowolnymi składnikami i serem, który wiąże całość. W wersji oryginalnej przygotowywana najczęściej z chorizo i papryką, w wersji na ostro.

opublikowany: 30.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 placki tortilli
    1 mała podwójna pierś z kurczaka
    1 mniejsza cebula biała lub czerwona
    1 średnia czerwona papryka
    200 g sera cheddar
    150 g sera mozzarella
    4 łyżki kukurydzy
    1 łyżeczka płatków chili
    2 łyżki oleju
    Marynata do kurczaka:
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1/4 łyżeczki chili
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1 łyżka soku z limonki lub cytryny
    1/4 łyżeczki soli
Ocena:

(średnia 4.5 z 188 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i dodać przyprawy. Wymieszać i zostawić do zamarynowania na 30 minut. Sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni podgrzać olej, usmażyć kurczaka na mocnym ogniu, aż odparuje cały sok. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w cienkie piórka oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Warzywa przełożyć na talerz. Patelnię grillową rozgrzać i za pomocą pędzelka równomiernie wysmarować olejem. Położyć placek tortilli, porcję sera, kurczaka, paprykę i cebulę oraz 2 łyżki odsączonej kukurydzy. Posypać płatkami chili. Przykryć drugim plackiem tortilli i całość obciążyć np. kładąc cięższy garnek. Podgrzewać do czasu, aż tortilla będzie chrupiąca, a ser roztopiony. Za pomocą szerokiej łopatki lub talerza, przełożyć tortillę na drugą stronę. Podsmażyć obciążając. Quesadillę zdjąć na deskę, chwilę wystudzić i pokroić na 6 lub 8 trójkątów. Czynność powtórzyć z resztą składników.

Porady

Aby łatwiej było przełożyć placki tortilli na drugą stronę można przygotować je z pojedynczych placków złożonych na połówki. Aby złagodzić ostry smak danie to podaje się najczęściej z sosem na bazie śmietany, kolendry i soku z limonki, guacamole lub z pomidorową salsą. Tortillę można podsmażyć na tradycyjnej patelni lub na patelni grillowej, dzięki temu będzie miała ładne paski.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Angelika gotuje IMG-20140326-WA0017

Quesadilla z kurczakiem

Pyszne meksykańskie danie z warzywami i kurczakiem.

kategoria: torty Dania główne tortille tortille tortilla quesadilla opublikowany: 19.06.2019 | wyświetlono: 412 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: laNika laNika

Quesadilla z kurczakiem

Szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne danie.

kategoria: torty Dania główne tortille tortille tortilla quesadilla opublikowany: 05.01.2016 | wyświetlono: 2672 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Quesadilla z kurczakiem

Meczowa przekąska

kategoria: torty tortille tortille Przystawki Przekąski tortilla quesadilla tortilla z kurczakiem opublikowany: 22.06.2016 | wyświetlono: 943 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE