Quesadilla z kurczakiem i papryką

4.48 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Danie rodem z Meksyku. Dwa placki tortilli nadziane dowolnymi składnikami i serem, który wiąże całość. W wersji oryginalnej przygotowywana najczęściej z chorizo i papryką, w wersji na ostro.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 placki tortilli
    1 mała podwójna pierś z kurczaka
    1 mniejsza cebula biała lub czerwona
    1 średnia czerwona papryka
    200 g sera cheddar
    150 g sera mozzarella
    4 łyżki kukurydzy
    1 łyżeczka płatków chili
    2 łyżki oleju
    Marynata do kurczaka:
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1/4 łyżeczki chili
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1 łyżka soku z limonki lub cytryny
    1/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Quesadilla z kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski i dodać przyprawy. Wymieszać i zostawić do zamarynowania na 30 minut. Sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni podgrzać olej, usmażyć kurczaka na mocnym ogniu, aż odparuje cały sok. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w cienkie piórka oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Warzywa przełożyć na talerz. Patelnię grillową rozgrzać i za pomocą pędzelka równomiernie wysmarować olejem. Położyć placek tortilli, porcję sera, kurczaka, paprykę i cebulę oraz 2 łyżki odsączonej kukurydzy. Posypać płatkami chili. Przykryć drugim plackiem tortilli i całość obciążyć np. kładąc cięższy garnek. Podgrzewać do czasu, aż tortilla będzie chrupiąca, a ser roztopiony. Za pomocą szerokiej łopatki lub talerza, przełożyć tortillę na drugą stronę. Podsmażyć obciążając. Quesadillę zdjąć na deskę, chwilę wystudzić i pokroić na 6 lub 8 trójkątów. Czynność powtórzyć z resztą składników.

Porady

Aby łatwiej było przełożyć placki tortilli na drugą stronę można przygotować je z pojedynczych placków złożonych na połówki. Aby złagodzić ostry smak danie to podaje się najczęściej z sosem na bazie śmietany, kolendry i soku z limonki, guacamole lub z pomidorową salsą. Tortillę można podsmażyć na tradycyjnej patelni lub na patelni grillowej, dzięki temu będzie miała ładne paski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować