Quesadilla z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne meksykańskie danie z warzywami i kurczakiem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 placków tortilli kukurydzianej
    500 g kurczaka
    200 g boczku
    200 g sera żółtego
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 cebula
    400 g pieczarek
    Olej
    Sól, pieprz
    Papryka słodka, wędzona i ostra
    Ulubione przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Quesadilla z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni.
    (Ja używam głębokiej dużej patelni, by zmieściły się wszystkie składniki.)
  • 2. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w piórka.
  • 3. Do boczku i cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w paski.
  • 4. Pieczarki kroimy w plastry i wrzucamy do pozostałych smażonych warzyw.
    Całość doprawiamy solą, pieprzem, paprykami i ulubionymi przyprawami.
  • 5. Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w paski.
  • 6. Gdy kurczak jest usmażony, łączymy go na patelni z warzywami.

    Farsz dzielimy na 3 części i przygotowujemy 3 tortille (z przykryciem 6 okrągłych placków.)
  • 7. Rozgrzaną suchą patelnię skrapiamy olejem i kładziemy na nią 1 placek tortilli.
  • 8. Tortillę posypujemy obficie startym żółtym serem.
  • 9. Na tortillę z serem dodajemy duża porcję usmażonego kurczaka, posypujemy startym żółtym serem i przykrywamy kolejnym plackiem tortilli.
  • 10. Zostawiamy na 5 minut na małym ogniu.
  • 11. Przewrwcamy tortillę na drugą stronę. W tym celu bierzemy talerz lub deskę do krojenia większą od średnicy patelni i zwinnym ruchem przewrwcamy tortillę na drugą stronę. Następnie tortille zostawiamy na patelni na kolejne 5 minut.

    Smacznego!

Porady

Do tego dania pasuje guacamole lub kwaśny jogurt do popicia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować