Pyzy z kaszą manną

4.47 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne pyzy na obiad z dodatkiem kaszy mannej.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    ziemniaki surowe - 4 duże szt
    ziemniaki ugotowane - 2 kg (po obraniu)
    kasza manna - 1 szkl
    mąka ziemniaczana -1 szkl
    Farsz
    kiełbasa cienka - 3 pętka
    Dodatkowo
    cebula - 2 szt
    tłuszcz do smażenia
    wegeta
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Pyzy z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Kiełbasę przemielić w maszynce do mięsa.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę , posypać wegetą, przesmażyć na tłuszczu.
  • 2. Ciasto
    Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
    Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach.
    Połączyć starte ziemniaki z ugotowanymi, dodać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrobić ciasto .
  • 3. Formować z ciasta grubsze wałeczki, pokroić na kawałki.
    Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu, dobrze zlepić.
  • 4. Gotować od razu w osolonej gotowanej wodzie, od wypłynięcia pyz, gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.
    Wybierać łyżką cedzakową na talerze, podawać pyzy polane tłuszczem z cebulką.

Porady

Takie pyzy trzeba od razu gotować, bo inaczej ciasto zrzednie i pyzy będą się rozwalać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Kiełbasa Mąka ziemniaczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Karnawał Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować