Pulpety z kaszą manną

4.45 (211 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Pulpety:
    0,5 kg mięsa mielonego,
    4 łyżki kaszy manny,
    1 jajko,
    1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
    sól,
    pieprz,
    mąka do obtoczenia

    Sos:
    1 cebula,
    1 puszka krojonych pomidorów,
    1szkl. bulionu,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    2 liście laurowe,
    3 ziela angielskie,
    2 ziarna pieprzu,
    2 ząbki czosnku,
    szczypta cukru,
    1 łyżeczka bazylii
Wystaw ocenę:

4.45 (211 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety:
    Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy.
    Sos:
    Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy koncentrat i cukier do smaku, gdyby sosu wyszło za mało dodajemy więcej wody. Do sosu wkładamy delikatnie pulpety, dusimy na małym ogniu 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować