Delikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki
40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Pulpety:
0,5 kg mięsa mielonego,
4 łyżki kaszy manny,
1 jajko,
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
sól,
pieprz,
mąka do obtoczenia
Pulpety z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:
Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy.
Sos:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy koncentrat i cukier do smaku, gdyby sosu wyszło za mało dodajemy więcej wody. Do sosu wkładamy delikatnie pulpety, dusimy na małym ogniu 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem.
Komentarze