Pyzy z jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pyzy to smaki mojego dzieciństwa. Z jagodami to moja ulubiona wersja. Można je jeść na ciepło i na zimno. Moja wersja bez cukru ale można dosłodzić wedle uznania.

  • 2 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki
    1 jajko
    1 dkg drożdży
    cukier szczypta
    szczypta soli
    1/2 szklanki mleka
    12 g masła


    1 i 1/2 szklanka jagód
    150 g jogurtu greckiego
    mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Pyzy

Pyzy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Do miski przekładam drożdże dodaję łyżkę mąki i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • ciasto zarobione 2. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaję sól, letnie mleko pozostałe, jajko i roztopione zimne masło. Ciasto wyrabiam mikserem i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto przekładam na deskę podsypaną mąką, ciasto rozciągam na grubość około 1-2 cm i wycinam szklanką kulki.
  • ciasto z jagodami 3. Na każdej pyzie układam łyżkę jagód, sklejam i odstawiam na desce do wyrośnięcia.
  • pyzy przed gotowaniem 4. Gotuję 10 minut na parze.
    Pozostałe jagody miksuję blenderem, kilka sztuk zostawiam, dodaję jogurt grecki. Pyzy podaję z sosem i miętą. Można dosłodzić sos wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować