PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pyzy z mięsemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/15/ff29fd000ebcc331c03271ec17ffafdd90948412.jpeg20281521http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pyzy-z-miesem-26
1 kg zmielonych, wcześniej ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Farsz mięsny:
ok. 600 g mięsa z rosołu ( u mnie wołowina, ale można dodać też trochę z kurczaka)
1 zmielona wcześniej namoczona bułka
2 większe cebule do mięsa + 2 do polania
1 przeciśnięty ząbek czosnku do mięsa
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Pyzy z mięsem
1.
Mięso z rosołu zmielić, dodać namoczoną bułkę, przesmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek, doprawić do smaku .
Do zmielonych ziemniaków wbić jajko, dodać obie mąki i sól, zagnieść ciasto jak na kopytka, jeśli ciasto jest za rzadkie trzeba dosypać jeszcze mąki.
Z ciasta zrobić szeroki wałek, pokroić go na kawałki, każdy brać do ręki, rozpłaszczyć, nadziać łyżeczką farszu, skleić i odkładać na blat podsypany mąką. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i jeszcze chwilę.
Gotowe polać dobrze przysmażoną cebulką.
Komentarze